Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

21 листопада: що святкують в Україні та світі?

21 листопада – понеділок. Нині маємо 271 день повномасштабної війни росії проти України. До Нового року залишилось 40 днів. Сьогодні свої іменини святкують Рафаїл, Марфа, Гаврило, Павло, Михайло.

Інформатор розповість, що сьогодні святкують в Україні та світі.

День гідності та свободи. Свято проголошене 30 вересня 2017 року Указом Президента України №300/2017 “Про відзначення у 2017 році Дня Гідності та Свободи”. Цей день – символ творення новітньої історії держави та пам’ятна дата, що вшановує мужність та патріотизм громадян, які відстоювали цінності свободи, демократії та вибір народу щодо європейського розвитку держави. Свято вказує на дві доленосні для українського народу події: Помаранчеву революцію, що відбулася в 2004 р. та Революцію гідності – 2013-14 років.

До теми: Революція Гідності була лакмусом | Спогад

День Десантно-штурмових військ Збройних сил України. Він з’явився у 2017 році разом з заміною назви десантних військ на десантно-штурмові. Колишнє професійне свято мало назву День високомобільних десантних військ. Перше святкування відбулося у нашій столиці на Михайлівській площі, де військо отримало від Президента України оновлену символіку. Подія започаткована з метою відродити військову рівнозначність української нації, сформувати патріотизм та встановити новітні традиції щодо вшанування цього роду військ.

Всесвітній день телебачення. Подію заснувала Організація Об’єднаних Націй 17 грудня 1996 року. Дата святкування обрана з поваги до дня здійснення першого Всесвітнього телевізійного форуму ООН, а саме 21-22 листопада 1996 року. Всесвітній день телебачення має таку місію: інформування суспільства про роль ТБ у просуванні розвитку та миру. Організація Об’єднаних Націй закликає увесь світ 21 листопада обмінюватися телепередачами, які присвячені проблемам миру, соціального й економічного розвитку, безпеки та популяризації культури, і, звісно ж, не розповсюджувати антигуманні й нетерпимі матеріали.

День без музики. Це неофіційне свято, котре заснував у 2005 році шотландський музичний продюсер та музикант Білл Драммонд. Він прагнув привернути увагу людей до здешевлення музики як мистецтва та бездумного використання у сучасному світі. Дата святкування обрана у зв’язку з наближенням церковного католицького свята пам’яті Цецилії Римської, котра була покровителькою класичної музики.

Всесвітній день вітань. Свято започаткували американські брати Брайан і Майкл Маккомак у 1973 році. Вітальну акцію брати придумали в знак протесту проти “холодної війни” та міжнародної напруги, яка пригнічувала людей і робила їх ворожими одне до одного. Брати Маккомак розіслали листи з привітаннями у різні кінці планети. Кожен, хто бажає взяти участь в ініціативі, повинен також привітати як мінімум десятьох незнайомців або написати дружнього листа.

Всесвітній день рибальства. У святкових заходах беруть участь риболовні співтовариства, асоціації та спілки. Для людства прибережне та внутрішнє рибальство має важливе значення як одне з багатих джерел продовольства. Водойми, річки, озера та океани дають людині рибу у величезних об’ємах. У галузі рибальства зайняті мільйони людей по всьому світу – місцеві рибалки, переробники, торговці рибою та широким спектром водних продуктів. Риба становить важливу частину раціону харчування людей. Але безконтрольний вилов призводить до знищення популяцій та погіршення екології морських та океанських вод. Тож Всесвітній день рибальства – це можливість донести людству інформацію про наявні проблеми та закликати берегти рибні запаси.

21 листопада за релігійним календарем – День Святого Михайла, Собор Архистратига Михаїла. В народі свято отримало назву “Михайлів день”. Термін “собор” означає зібрання всіх святих ангелів, яких очолює саме Архистратиг Михаїл, який є Небесним вождем. Ім’я Михаїл перекладається як “подібний Богу”.

Архангел Михаїл зображується на іконах в військових обладунках, зі списом чи мечем, яким вражає дракона. Біблейські писання стверджують, що саме Михаїл – єдиний ангел, який зміг дати спротив Люциферу і навіть скинути його з неба. З того часу його вважають найбільш наближеним до Бога ангелом. Він керує іншими ангелами і є захисником всіх несправедливо скривджених чи ошуканих.

Також 21 листопада святкують Введення в храм Пресвятої Богородиці. Пресвята Діва Марія народилася у праведних Йоакима та Анни. Вони були бездітними і тому дали обітницю, якщо в них буде дитина, то віддадуть її на службу до Єрусалимського храму. Їхні молитви були почуті і Господь подарував їм доньку. Коли Марії було три роки, батьки віддали її в храм в руки первосвященика Захарії, батька Хрестителя Івана Предтечі. Саме тут вона перебувала до того часу, як заручилася з Йосифом Обручником.

Який це день в історії?

  • 1783 рік – над Парижем здійнялася перша пілотована людиною повітряна куля;
  • 1806 рік – Наполеон проголосив “континентальну блокаду” Великої Британії;
  • 1916 рік – потонув корабель-близнюк “Титаніка” – “Британнік”;
  • 1918 рік – у Львові встановили польську владу, УНП переїхала до Тернополя;
  • 1920 рік – армія УНР перейшла річку Збруч, де і була інтернована в таборах;
  • 1921 рік – під містом Базаром 359 полонених українських вояків розстріляли більшовики;
  • 2004 рік – в Україні проходить другий тур виборів на посаду президента, о 20:40 прихильники Віктора Ющенка почали акцію протесту, з якої розпочалася “Помаранчева революція”;
  • 2013 рік – Кабінет Міністрів України на чолі з Миколою Азаровим вирішив призупинити процес підготування до укладання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Саме після цього спалахнула “Революція гідності”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Христина Бойчук

Нагору