Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

26 листопада: що відзначають в Україні та світі

26 листопада 2022 року – субота. Цього дня нараховуємо вже 276 добу повномасштабного вторгнення росії в Україну. Також нині вшановуємо пам’ять жертв Голодоморів та згадуємо інші історичні дати. 26 листопада іменини лише у Германів та Іванів.

Який сьогодні день – розповідає Інформатор.

Православна Церква святкує День пам’яті Святителя Іоана Золотоустого. Це святий проповідник, цілитель душ, учитель, заступник усіх скривджених. Відомо, що Святитель був одним із засновників Константинопольського патріархату. Іван Золотоустий – вкрай багатогранна особистість: він і адвокат, і оратор, і релігійний полеміст. Нині Святий входить у список трьох Отців Церкви Православ’я.

Днем пам’яті жертв Голодоморів. Щороку четверта субота листопада – день великого суму та скорботи для всіх українців. Ця пам’ятна дата має нагадувати про жахливі події, пов’язані з геноцидом, вчиненим стосовно українського народу, які мали місце в 1921-1923 рр., 1932-1933рр. та 1946-1947 рр. Найтрагічнішим та найжахливішим за наслідками став масовий голод 1932-1933 рр. Відомо, що за цей період від голоду, штучно та планомірно впровадженим в життя верхівкою радянської влади, загинуло понад 7 мільйонів осіб. Загиблі вшановуються хвилиною мовчання, а по всій країні проходить захід під назвою «Свічка пам’яті».

Міжнародний день поінформованості про ауру. Вважається, що аура – це енергія, яка виходить від людини, прояв її душі і духу. Аура не є реальним об’єктом, який ми можемо помацати і побачити, тому вона не є предметом наукових дисциплін. Якщо виражатися простіше, то аура – своєрідний енергетичний кокон, в якому знаходиться людина. Прихильники свята вірять, що колір і стан аури змінюються в залежності від настрою і здоров’я, і ​​що у здорових людей аура яскрава, а якщо у когось є психологічна або фізична проблема, то його аура може бути темною або пошкодженою.

День боротьби з ожирінням. У 2000 році Всесвітня організація охорони здоров’я вперше використала термін “епідемія” для характеристики ситуації з ожирінням – вона визнала, що число повних людей збільшується колосальними темпами. За останніми оцінками ВООЗ, надмірною вагою в сучасному світі страждають приблизно 1,5 мільярда дорослих людей і приблизно 20 млн. дітей до 8 років мають проблеми із зайвою вагою. В Україні від зайвої ваги страждає близько 15% населення.

Історичні дати:

1901 — У Львові студенти виступили з вимогою створення українського університету.
1917 — У Києві на засіданні Генерального секретаріату затверджено статут «вільного козацтва», ухвалено створити комісію з охорони краю при Генеральному секретаріатові внутрішніх справ і демобілізаційний комітет.
1977 — У Львові відкрито пам’ятник першодрукареві Івану Федорову (скульптори В. Н. Борисенко, В. М. Подольський).
2005 — Установлено День пам’яті жертв Голодомору 1932–33 років (остання субота листопада).

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору