Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Незабутньому Назарію Яремчуку могло б виповнитися 71 | Маловідомі факти про співака

30 листопада міг б виповнитися  71 рік незабутньому Назарію Яремчуку. Він прожив усього 43 роки, але залишив для нащадків чимало шедеврів, які поповнили скарбницю української пісні.  Саме в його виконанні Червона рута та Водограй стали національними хітами, які тепер знає увесь світ.

Інформатор вирішив розповісти Вам деякі маловідомі факти про народного артиста України, який став гордістю нашої країни – Назарія Яремчука.

У одному з останніх інтерв’ю співак говорив, що найбільше його турбує майбутнє музичної України:

«Кожен з нас повинен постійно бути в польоті – крізь долю, над суєтою. І при цьому, однак, не відриватися від землі. Пам’ятати святі речі – хто тебе народив, навіщо живеш, звідки ти, чого прагнеш, що скажеш людям, з якої криниці п’єш живу воду. Та найбільше мене турбує те, що буде з нашим пісенним садом завтра. Коли слухаю молодих співаків, яких називають популярними, відомими, то дивуюся: звідки це взялося? Навіщо вони копіюють когось, не шукають своє? Невже це і є вершина? Невже уявне, напускне, вигадане, штучне, створене кимось для власного самозадоволення і є верхня межа нашого сучасного пісенного мистецтва?»

Назарій Яремчук був простою людиною та всенародним улюбленцем. Адже радо виступав, як у глухих селах, так і підкорював величезні стадіони та збирав найбільші концертні зали в Україні.

А тепер до фактів:

1. Назарій Яремчук спочатку навчався на географа

Народився Назарій 30 листопада 1951 року у селі Рівня на Вижниччині (Буковина). У 12 років пережив перший тяжкий удар – у нього помер батько. Хлопець навчався у Вижницькій школі-інтернаті, згодом продовжив – у СШ №1, після чого й подав документи в Чернівецький університет на географічний факультет, але не пройшов по конкурсу. Тому пішов працювати сейсмологом у Західноукраїнській геологорозвідувальній партії. Тільки з другої спроби у 1970 році, коли Назарій уже був солістом “Смерічки”, він зміг вступити до університету.

Коли в 1975 році розпався дует Зінкевич-Яремчук, Назарій, отримавши диплом, влаштувався працювати старшим інженером на кафедрі економічної географії університету. Та любов до пісні виявилася сильнішою над усе – він повернувся до Чернівецької філармонії. А оскільки професійна естрада вимагала певної підготовки, закінчив також Київський державний інститут культури імені Олександра Корнійчука.

“Пісня для мене – це все, – говорив Назарій. – Це вираження людських почуттів. Без пісні я не уявляю свого життя”.

2. Назарій був четвертою дитиною у сім’ї. Коли він народився, його батькові виповнилося вже 64 роки

Він народився, коли батькові вже було 64-роки. Сама родина була музикальною: у батька був тенор, він співав у церковному хорі; мати, крім співів, грала на мандоліні й виступала в місцевому народному театрі. Ще маленьким хлопчиком Назарій також почав співати.

3. Він батько трьох дітей, які продовжили його пісенний шлях

Назарій Яремчук – батько співаків Назарія Яремчука-молодшого, Дмитра Яремчука і Марії Яремчук. Дівчинка, яку назвав на честь матері, дуже любив. На гастролі брав із собою маленьку подушечку донечки, яку вважав своїм талісманом.

4. Під час перших гастролей “Смерічка” давала щодня по три концерти “на живо”

“На початках ядро “Смерічки” складалося з дівчат, які були працівниками Вижницького будинку культури, – згадує співачка Марія Ісак.

Згодом Левко Дутківський взяв у “Смерічку” Назарія. Він був простим у спілкуванні, дуже добрим за характером. На нього заглядали усі дівчата, проте Назарій був відданий музиці.

5. Назарій неодноразово співав у Чорнобилі для ліквідаторів

Довгий час на естраді в Яремчука було амплуа ліричного героя, але він говорив, що любить виконувати пісні, у яких сполучається лірика й громадянське звучання. Під час Афганської війни він виступав перед солдатами. У 1986 році після Чорнобильської катастрофи співак тричі побував у 30-кілометровій зоні відчуження, де виступав перед ліквідаторами аварії.

Відомий український співак Дмитро Гнатюк казав:

“Мене приваблювало в Назарієві те, що він завше був свідомим громадянином і великим патріотом нашої держави, мав свою чітку позицію в естрадній пісні. Вірно служив вітчизняному мистецтву, культурі. Кожен митець має свій творчий образ. У нього була своя, особлива манера. Він ніколи не виходив за рамки того прекрасного, що є в естрадного співака. Справжній був митець, бо ніколи не розмінювався на дешеві успіхи”.

6. Назарій, уже безнадійно хворий, продовжував виступати на сцені

Коли Назарій дізнався, що хворий на рак, спершу сподівався, що західна медицина зможе допомогти. Але операцію зробили занадто пізно. Та навіть важко хворим Яремчук продовжував виступати. Після повернення з-за кордону Назарій з’явився на вечорі Ю.Рибчинського і всі помітили, як він схуд.
Вадим Крищенко пригадує:

“Назарій співав на диво легко, невимушено, навіть через свою хворобу. Здавалося, що навіть спалахнули його очі, хода стала якоюсь молодою, впевненою. Але ось помах руки до людей – якийсь кволий, боязкий, наче він прощався з ними назавжди”.

30 червня 1995 року Назарій Яремчук помер у Чернівцях. Співака поховали на центральному кладовищі міста.

 

Джерело: amazingukraine.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору