Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чим цікавий перший день зими?

1 грудня – четвер. Нині вже 281 день повномасштабної війни росії проти України. До Нового року залишилось 30 днів. Не забудьте привітати з іменинами Аду, Платона, Романа.

Інформатор розповість більше про сьогоднішній день.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цей день є одним з найбільш визнаних у світі міжнародних днів, що стосуються здоров’я. Він дає можливість дізнатися про нові досягнення в лікуванні та профілактиці хвороби, вшанувати пам’ять про померлих від цього захворювання.

Урядам держав та звичайним громадянам треба пам’ятати, що СНІД нікуди не подівся, що існує гостра необхідність у збільшенні фінансування програм по боротьбі з недугою. Також це нагадування про недопущення дискримінації ВІЛ-інфікованих людей.

В Україні ці проблеми є особливо гострими. Програми боротьби зі СНІДом у нас останнім часом скорочуються через брак коштів, що призводить до збільшення темпів захворюваності. Інфіковані люди часто страждають від осуду та соціальної ізоляції, що походять від низького рівня знань загалом про інфекцію та про шляхи її передачі. Тому Всесвітній день боротьби зі СНІДом залишається актуальним та об’єднує населення, щоб підвищити обізнаність та продемонструвати солідарність у боротьбі з хворобою.

День невролога. До цього дня організовуються різноманітні благодійні акції, які містять в собі консультації з рекомендаціями. Україна, наприклад, проводить щорічну акцію “Зупинимо інсульт разом”, де учасникам видають магніти відповідно до артеріального тиску кожного, а потім з цих магнітів складається загальна скульптура. Стосовно самих неврологів, 1 грудня лікарні нагороджують найкращих спеціалістів, проводяться науково-медичні конференції, семінари тощо.

День працівників прокуратури України. Метою свята є подяка працівникам прокуратури та повага до ролі органів прокуратури у захисті людських прав, зміцненні законності. 1 грудня вище керівництво вітає працівників з їх професійним святом, а найкращі службовці отримують нагороди, премії, грамоти, звання тощо.

День Антарктиди. Подія створена з метою популяризації мирної домовленості, сприяння підвищенню зацікавленості людства до крижаного континенту та усвідомлення необхідності його захисту.

Безстроковий Антарктичний договір набув чинності у червні 1961 року, його дія поширюється на всю територію континенту. Угода гарантує материку статус природного заповідника, простори якого використовуватимуться виключно у мирних та наукових цілях.

Міжнародний день модельної залізниці. Спільне захоплення залізничною мініатюрою зближує декілька поколінь. Для дітей це іграшка, яка розвиває уяву та творче мислення, а дорослим вона приносить насолоду від проведеного часу за улюбленою грою.

Сьогодні комп’ютерні ігри дещо потіснили залізничний моделізм. Щоб повернути визнання залізниці в мініатюрі, яке вона заслуговує, та надихнути нових фанатів на це хобі, з ініціативи німецької телепередачі про залізничні подорожі та європейської спільноти моделістів залізниць було встановлено щороку 2 грудня відзначати Міжнародний день модельної залізниці.

1 грудня за релігійним календарем – день пам’яті святих мучеників Платона і Романа. Вони постраждали за свою віру в IV столітті. Про їхнє життя відомо небагато. За переказами Платон був братом мученика Антіоха. Народився в благочестивій сім‘ї, де отримав дуже хороше на той час виховання. Разом із братом почав проповідувати християнську віру ще в юні роки. Платон часто зустрічався з язичниками, розповідав їм про Христа і намагався навернути на свою віру. В той час правив імператор Агрипін, який був відомий своєю нетерпимістю до праведних християн. Він почув про Платона і наказав заарештувати його. Там Платона катували, щоб він відрікся від своїх слів. Проте він відмовився, за що його вбили.

Святий Роман також прийняв мученицьку смерть за християнську віру. Сталося це під час правління іншого імператора – Максиміліана. Роман був дияконом в місті Кесарія. Одного дня він зустрів єпарха, що поспішав на язичницьке свято. Роман почав переконувати його стати на шлях істинний. Той відмовився і наказав покарати Романа. Повз них проходив ще один християнин – Варул. Останній не захотів залишатися осторонь і заступився за Романа. Їх обох заарештували, а потім вбили.

Який це день в історії?

  • 1863 рік – футболістам заборонили бігати по полю з м’ячем у руках;
  • 1887 рік – на сторінках Артура Конана Дойля з’явився персонаж Шерлок Холмс;
  • 1988 рік – запровадили Всесвітній день боротьби зі СНІДом;
  • 1990 рік – під Ла-Маншем зустрілися французькі і британські будівельники, які проклали тунель через протоку;
  • 1991 рік – більше 90% українців на Всеукраїнському референдумі висловилися за незалежність України;
  • 1994 рік – свій перший гол за “Динамо” забив Андрій Шевченко;
  • 2009 рік – у Львові відкрили Львівський міський рейковий автобус;
  • 2012 рік – оприлюднили Українську хартію вільної людини.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору