Інформатор Коломия

АВТО

Щоб двигун співав: як правильно підібрати моторні мастила

Моторні мастила дбають про охолодження, змащування, захист від корозії та очищення вашого двигуна. І якщо ви не спішите на такі дорогі капремонти, то олива для двигуна має бути підібрана з розумом.

Тонкощі підбору моторних мастил знає Інформатор.

Мастила у моторній системі – це все одно, що кровопостачання у людини.

Охолодження та змащування – це дві основні функції захисту двигуна автомобіля. А тому неправильно підібране моторне мастило може спричинити перегрівання мотору або ж його швидше зношення.

Виробники автомобілів витрачають мільйони доларів, щоб визначити найкращий із варіантів мастил для кожної окремої моделі. То чи варто ризикувати, довіряючи місцевому майстру, який радить вам свій “перевірений” варіант? І якщо в інструкції зазначено, що для вашого авто потрібна олива моторна 10w40, то не варта експериментувати.

А тому при виборі оливи варто враховувати не популярність марок, а рекомендації виробника автомобіля, умови експлуатації та руховий ресурс.

Отже, з чого почати:

Спершу дивимось на значення SAE,яке вказують на каністрі мастила.

Літера W (winter)  і показник після неї вказує на ступінь в’язкості у зимовий період. А показник після неї – на мінімальний температурний режим, при якому стартер вільно провертає колінвал.

До прикладу олива моторна 10w40 призначена для низьких температур до -25°С. Саме їй надають перевагу водії в зимовий період. Для українських морозів оптимально.

Таблиця, яка допоможе підібрати підходяще масло для місцевих умов:

Які є види мастила:

  1. Синтетичні

Все більше водіїв обирають саме синтетичні масла. Адже вони добре служать у спеку і не густіють в мороз. А ще вони добре бережуть двигун від нагару і очищають внутрішні поверхні системи.

Відрізнити їх дуже просто: прямо на каністрі ви знайдете напис Fully Synthetic

2. Напівсинтетичні

Мають мінеральну основу із домішками синтетичних присадок. Це дозволяє покращити властивості оливи майже до рівня синтетичної.

Такий різновид мастил має маркування Semi-Synthetic

3. Мінеральні

Вони виготовлені з природніх компонентів, але мають значно слабші характеристики, адже легко піддаються впливу високих та низьких температур. А відтак можуть залишати у двигуні відкладення, які забивають масляні канали.

Розпізнати мінеральні мастила легко, на упаковці ви неодмінно знайдете маркування Mineral.

Зрештою фахівці магазину завжди можуть вам порадити саме те, що буде для вашого авто оптимальним варіантом.

Великий вибір моторних олив – це інтернет-магазин Ukrparts.

Подивитися ціни на оливи мастила – https://ukrparts.com.ua/

Як часто треба замінювати мастила

Вигадувати велосипед не треба. Виробники автомобіля подбали про все. А тому просто загляньте в інструкцію з експлуатації транспортного засобу.

Зазвичай рекомендують замінювати оливи через кожні 10 тис км. Запам’ятати усе неможливо, тому прослідкуйте, щоб на СТО не забули встановити наліпку під капотом із зазначенням показника пробігу при заміні мастила.

Дочікуватися крайнього терміну також не варто. Найбільш дбайливі автомобілісти вже після 8 тис км пробігу квапляться замінити моторні оливи.

Адже ж нюанси, які впливають на показники мастил.

До прикладу при частому перевезенню важких вантажів моторне мастило має замінюватися частіше.

Варто бути пильними і власникам малопотужних автівок, при збільшенні навантаження вони вимагають високих оборотів, а це вимагає швидшої заміни оливи у двигуні.

І на сам кінець: догляд за автівкою – це вияв вдячності своєму чотириколісному помічнику. А усе, що ми цінуємо, вимагає турботи.

Інформатор бажає вам приємних поїздок під чисті, впевнені звуки вашого захищеного двигуна.

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі? Звертайтесь: kl.informator@gmail.com

 

Нагору