Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Які свята відзначають в Україні та світі 3 грудня?

Сьогодні 3 грудня – субота. Україна бореться з ворогом вже 283 доби. До Нового року залишилось 28 днів. Нині свої іменини святкують Прокл, Омелян, Арсеній, Ганна, Григорій, Анатолій, Фекла, Микола, Василь, Олександр, Володимир, Олексій, Йосип (Осип), Тетяна, Іван, Макар, Іларіон.

Інформатор знає більше деталей про свята сьогодні.

Міжнародний день людей з інвалідністю. Значення цього дня зовсім не в тому, щоб викликати почуття жалю до людей з особливими потребами. Навпаки, він нагадує нам про рівність таких людей з іншими громадянами. Але не слід забувати, що ці люди потребують допомоги та соціального захисту.

В Міжнародний день людей з інвалідністю в Україні, як і в інших державах, проводяться різноманітні тематичні заходи — конференції, зустрічі, семінари. На них запрошуються державні чиновники, люди з обмеженими можливостями та представники правозахисних організацій. В умовах такого діалогу вирішення питань щодо побутових умов, медичних послуг, влаштування на роботу людей з інвалідністю є значно ефективнішим.

Всесвітній день комп’ютерної графіки (Міжнародний день дизайнерів та аніматорів). Свято започаткувала американська компанія Alias у 1998 році. Дата святкування обрана на честь абревіатури тривимірної графіки (3D), число 3 та D – December (що перекладається з англійської мови як “грудень”). Ідею свята підтримали великі компанії, але спочатку цей день стосувався лише 3D-аніматорів. Зараз День комп’ютерної графіки відзначається значно ширше, охоплюючи усіх спеціалістів даної галузі. Заходи, присвячені цій події, тривають до десяти днів (конференції, майстер-класи, онлайн-інтерв’ю).

Міжнародний день боротьби проти пестицидів. Дата обрана не випадково, а для того, щоб ще раз підкреслити трагічність катастрофи, яка сталася у 1984 р. внаслідок вибуху на заводі пестицидів Union Carbide в Індії. Наслідком вибуху став викид у довкілля смертельного газу – метилу ізоціанату. Це призвело до більш ніж 200 тис. смертей та пів мільйона випадків важких недуг в роки після аварії.

За релігійним календарем 3 грудня – день пам’яті святого Прокла. Він жив приблизно в V столітті, був єпископом в Константинополі, навчався богослов’я у самого Івана Златоуста. У Прокла був дуже великий обсяг знань в області Святого писання. Тому завдяки ораторському мистецтву у нього добре виходило проповідувати християнську віру. Відомо, що він став навіть свідком явлення Іоанну апостола Павла.

Який це день в історії?

  • 1976 – у Києві здали в експлуатацію Північний міст через Дніпро;
  • 1984 – трапилась одна з найбільших в історії промислових катастроф: на хімічному комбінаті в Інді стався витік отруйних речовин, через який загинуло понад 2 тисячі осіб, а 20 тисяч людей втратили зір;
  • 1989 – в місті Прудентополіс (Бразилія) відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку;
  • 1991 – незалежність України визнала Угорська Республіка, посольство Угорщини у Києві стало першим посольством іноземної держави в Україні;
  • 2010 – вночі міліція та спецпідрозділ “Беркут” силоміць демонтували наметове містечко протестувальників проти нового Податкового кодексу України на майдані Незалежності в Києві.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору