Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чи можуть ветерану зробити бекоштовно операцію та що для цього потрібно?

Ветерани війни мають право на безкоштовні операції. Зокрема, планові та ургентні операції покриваються Програмою медичних гарантій. Національна служба здоров’я України оплачує медзакладу хірургічні втручання і всі супутні медичні послуги.

Інформатор розповідає, що для цього потрібно з посиланням на Івано-Франківську ОВА.

Щоб зробити планову операцію безоплатно потрібне електронне направлення. В той же час, ургентні операції – безкоштовні без направлення.

Ургентні операції проводять, коли є загроза життю людини та необхідне негайне медичне втручання. Такі операції безкоштовні, а для їх проведення не потрібне направлення чи наявність декларації з лікарем. Зазвичай ургентні операції проводять при доставленні в лікарню бригадою екстреної медичної допомоги або при самозверненні у невідкладному стані.

Планові операції – це нетермінові втручання. Необхідність проведення операції визначає лікар та надає пацієнту електронне направлення. Саме електронне направлення на планову операцію є гарантією, що операцію зроблять безоплатно.

Щоб зробити планову операцію безоплатно за Програмою медичних гарантій потрібно звернутися в медзаклад, що має договір з НСЗУ на пакети “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах” чи “Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня”.

Дізнатись контакти найближчого закладу можна за номером 16-77.

За що не потрібно платити під час операції?

  1. Первинний огляд, під час якого лікар визначає маршрут пацієнта та що йому потрібно зробити перед проведенням операції.
  2. Всі необхідні супутні аналізи та дослідження. Зокрема, лабораторні обстеження, такі як загальноклінічний аналіз крові та сечі, бактеріологічні, цитологічні дослідження; інструментальні дослідження (ЕКГ, УЗД, КТ, МРТ, рентген та інші) тощо. Заклади мають робити їх цілодобово та мати все необхідне обладнання. Вимагання оплати – порушення умов договору з НСЗУ.
  3. Оперативне втручання та анестезія (загальний наркоз, епідуральний наркоз, місцева анестезія, знеболювання в післяопераційному періоді) теж проводиться безоплатно.
  4. На всіх етапах надання допомоги пацієнт має бути забезпечений ліками з Нацпереліку основних лікарських засобів безоплатно. Перевірити наявність ліків у конкретному закладі можна на сайті.
  5. У разі потреби пацієнту мають надати безоплатно інтенсивну терапію.
  6. Післяопераційний догляд та допомога, якої потребує пацієнт – також безоплатні. Зокрема, це цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, післяопераційний моніторинг та медикаментозна терапія, консультації лікарів різних спеціальностей, реабілітація у гострому періоді, якщо до неї немає протипоказань.
  7. У разі проведення хірургічних операцій у стаціонарі в перелік безоплатних послуг включене харчування.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору