Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Цікаві свята 5 грудня в Україні та світі

5 грудня – понеділок. Нині вже 285 доба повномасштабної війни росії проти України. До Нового року залишається 26 днів. Нині маємо багато іменинників: Тадея, Валерія, Архипа, Максима, Герасима, Іллю, Опанаса, Павла, Петра, Василя, Володимира, Олексія, Михайла, Івана, Федора.

Чим цікавий цей понеділок – знає Інформатор.

День працівників статистики в Україні. Перш за все, це професійне свято всіх працівників статистичної сфери України. Тож, цього дня вони приймають вітання від очільників держави та керівників місцевого рівня. Державні органи проводять інформаційну кампанію в засобах масової інформації для ознайомлення населення з завданнями та досягненнями вітчизняної статистики.

У святковий день не дуже хочеться читати серйозні відомості офіційної статистики, але нас можуть здивувати та розважити цікаві статистичні дані. Наприклад, що українці найчастіше шукають в інтернеті або на що витрачають найбільше грошей.

Всесвітній день ґрунтів. Офіційне заснування Всесвітнього дня ґрунтів відбулося у грудні 2013 року завдяки Організації Об’єднаних Націй, проте ідею свята оголосили учасники Міжнародного союзу ґрунтознавства ще у 2002 році. Міжнародний день ґрунтів має за мету об’єднання фахівців з ґрунтознавства по всьому світу, а ще збільшення обізнаності суспільства щодо важливості ґрунтів для роботи екосистем та продовольчої безпеки. Ця подія повинна нагадати людям, що ґрунт є невідновлюваним природним ресурсом, отже ми повинні раціонально користуватися ним та берегти його.

Міжнародний день волонтера заради економічного та соціального розвитку. Свято заснувала Організація Об’єднаних Націй 17 грудня 1985 року в ім’я економічного та соціального розвитку. День волонтерів повинен спонукати суспільство до безоплатної добровільної праці у найрізноманітніших сферах діяльності. Волонтерство як офіційний рух було створено у 20-х роках 20 століття. У 1920 році у Франції молодь вигадала волонтерський проєкт, який полягав у відновленні ферми, котра постраждала під час Першої світової війни.

В України активна волонтерська діяльність розпочалась у 2014 році під час Революції Гідності. Наразі на сході країни триває війна, де бере участь дуже багато волонтерів: військових та простих людей, які допомагають збирати кошти, ліки, одяг тощо, а також займаються транспортуванням.

Міжнародний день ніндзя. Впровадити це неофіційне свято запропонували представники адміністрації сайту Ninja Burger. За мету вони ставили привернення уваги до бойового мистецтва, яким володіли стародавні японські майстри. У цей день усі шанувальники японського «мистецтва скритності» можуть перевтілитися у воїнів, які не мали страху, а при потребі могли ставати “невидимими”. Сучасних прихильників вражає не тільки їх фізична сила й гнучкість, але також сила волі та витривалість.

Всеукраїнський тиждень права. Саме у цей день Генеральною Асамблеєю ООН було прийнято у 1948 році Загальну декларацію прав людини. Метою свята є підвищення рівня освіченості громадян у своїх правах та виховання поважного ставлення до прав інших громадян. Для цього заздалегідь планується проведення масштабних заходів, у яких працівники органів влади, юридичних установ, закладів освіти та громадського сектору проводять роз’яснювальну роботу. У деяких органах виконавчої влади проводяться екскурсії для дітей різного віку. Також у закладах середньої освіти читають лекції про заходи, які учні можуть зробити для того, щоб запобігти булінгу та дискримінації за будь-якими ознаками.

5 грудня за релігійним календарем – день пам’яті мученика Прокопія Кесарійського (Палестинського). За легендами він народився та жив в Єрусалимі. Прокопій служив читцем в Кесарійській церкві. В його основні обов’язки також входило переклад Святого Письма на сирійську мову, а також роз’яснення церковних текстів.

Прокопій прославився своїм праведним життям, за що Господь нагородив його вмінням творити чудеса. Він зцілював хворих, допомагав бідним. На жаль, в той час намісник Палестини проводив гоніння на християн. Почувши про Прокопія і його чудеса, він наказав схопити читця. Після арешту його заставляли відректися від віри, але він стояв на своєму. За це проповідника стратили.

Який це день в історії?

  • 1848 рік – президент США Джеймс Полк підтвердив факт відкриття золота в Каліфорнії, з цього починається “золота лихоманка”;
  • 1917 рік – відкрили Українську академію мистецтв;
  • 1919 рік – Симон Петлюра виїхав з України в Польщу під тиском ворожих армій;
  • 1971 рік – в Буенос-Айресі відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку;
  • 1976 рік – в Кривому Розі змонтували найбільший в світі магнітний сепаратор;
  • 1989 рік – в Києві минув перший фестиваль “Музичні прем’єри року”, з того часу його проводять щороку;
  • 2001 рік – проводиться перший Всеукраїнський перепис населення.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору