Інформатор Коломия

ГРОШІ

Чи буде в Україні дефіцит пального: думка експерта

На АЗС України з середини листопада щодня підвищуються ціни на усі види палива по кілька копійок. До однієї з основних причин подорожчання відноситься підвищення попиту через генератори.

Повідомляє Інформатор.

При цьому на ринку можуть виникнути дефіцит не через генератори, а за відсутності можливості укладення короткострокових контрактів на європейському ринку. До того ж це може статися через нестачу продукту внаслідок нафтового ембарго.

До теми: Пальне в Коломиї трохи підскочило в ціні

Як зазначається, більшість українських трейдерів мають спотові, а не довгострокові або середньострокові контракти на паливо, вони закуповують надлишки продукту, що залишаються після виконання основних контрактів. Економічний експерт Геннадій Рябцев у коментарі “24 каналу” підкреслив, що після ембарго 90% російської сирої нафти такого надлишку може не залишитися.

“Якщо ж зменшення обсягів нафти буде великим, в Україні може виникнути нестача палива. Тоді ціни і на бензин, і на дизель піднімуться”, – сказав Рябцев.

Наразі українські компанії все ще можуть укласти довгострокові контракти. Однак у них немає стимулів для цього.

“Стимулів немає, оскільки держава зняла це питання з порядку денного, хоча це небезпечно у теперешній ситуації”, – заявив Рябцев.

Наскільки змінилися ціни на паливо

Подорожчання почалося у другій половині листопада. Відтоді середньозважена ціна бензину A-95+ збільшилася з 49,97 до 52,19 гривні. Бензин A-95 коштує 51,44 гривні, тоді як раніше ціна складала 49,43 гривні. Середня ціна А-92 становить 51,25 гривні, тоді як місяць тому вона була на рівні 47,83 гривні. Дизельне паливо зросло у ціні на 56 копійок. Наразі його ціна становить 54,91 гривні. Середньозважена ціна автогазу в середині листопада становила 28,72 гривні, тоді як зараз 29,17 гривні.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору