Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чим цікаве 12 грудня для України та світу?

12 грудня – понеділок. Це вже майже екватор грудня. Україна відважно бореться проти російського окупанта 292 добу. До Нового року залишається тільки 19 днів. Нині маємо іменинників, які носять ім’я: Парамон, Денис, Сергій, Микола, Іван, Данило, Федір.

Інформатор розповість більше цікавого про цей день.

Всесвітній день загального медичного забезпечення. В сучасному світі медики вже навчилися боротися з різноманітними хворобами, які ще кілька століть тому вбивали незліченну кількість людей. Сьогодні людство знає, як вилікувати більшість хвороб та що потрібно зробити аби вберегти себе від захворювань. Одним зі способів покращити свою здатність впоратися зі стресом і почувати себе краще – це дотримуватися здорових звичок. Погані звички можуть додати стресу до життя, а також впливати на те, наскільки добре ви впораєтеся зі стресом. Стрес від погіршення самопочуття є значним. Та це лише мала частина того, чому здоров’я важливе для кожної людини. Важливим фактором також є своєчасне звернення до необхідних лікарів та їх професійна допомога.

Міжнародний день нейтралітету. Свято започаткувала Організація Об’єднаних Націй 2 лютого 2017 року. До Дня нейтралітету проводяться різноманітні заходи задля обізнаності суспільства щодо цієї теми.

До слова, нейтралітет – це позиція, за якої держава відмовляється від участі у воєнних діях. Політика нейтралітету допомагає зміцнити мир та налагодити дружні й взаємовигідні відносини між країнами, закликає до превентивної дипломатії. ООН залучає світ до вирішення суперечок мирними шляхами та до запобігання конфліктам задля суспільного міжнародного миру і безпеки.

День Сухопутних військ України. Сучасні Сухопутні війська ЗСУ складаються з механізованих і танкових військ, ракетних військ і артилерії, ТРО, армійської авіації, частин і підрозділів протиповітряної оборони, спеціальних військ, частин і установ, технічного й тилового забезпечення тощо.

З 2014 року і особливо зараз, в умовах широкомасштабної російсько-української війни, вклад Сухопутних військ у нашу незалежність переоцінити неможливо. Сухопутні війська відіграють вирішальну роль у виконанні завдань операції Об’єднаних сил щодо забезпечення територіальної цілісності та недоторканності кордонів держави.

Сухопутні війська були сформовані у складі ЗСУ на підставі указу тодішнього президента Леоніда Кучми у 1996 році. А указом від 18 жовтня 1997 р. в Україні встановлено свято – День Сухопутних військ, яке відзначається щорічно 12 грудня.

Міжнародний день “Хеві-метал”. Цей музичний жанр з’явився у 60-70-х роках минулого сторіччя завдяки музичним колективам Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath та поклав початок для формування багатьох напрямів року. Серед легендарних колективів хеві-метал любов’ю шанувальників користуються видатні групи Iron Maiden, Judas Priest, Manowar, Motorhead, Accept, що пережили розквіт у 1980-х роках.

Свято “Хеві-метал” було створене за ініціативи британця Айрона Метью Коллінза, завзятого фаната важкої музики. Чоловік намагався обрати дату, що добре запам’ятовується.

12 грудня за релігійним календарем – день пам’яті святого мученика Парамона Віфінського. Він, а з ним також 370 інших мучеників, постраждали за віру в Христа в 250 році під час правління імператора Декія.

Правитель заточив 370 мучеників у темницю та тортурами примушував відректися від своєї віри та вклонитися язичницьким ідолам. Парамон був місцевим жителем, який побачив муки християн і відкрито став проти жорстокості імператора та визнав віру в Єдиного Істинного Бога. Після цього його разом з іншими християнами піддали смерті.

Який це день в історії?

  • 1674 рік – у Києво-Печерській друкарні виходить перший короткий нарис історії України під назвою Синопсис;
  • 1990 рік – ЮНЕСКО внесла до списку Світової спадщини перший український об’єкт під назвою “Софійський собор у Києві та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра”;
  • 1991 рік – Верховна Рада України ухвалила закон, яким скасувала кримінальну відповідальність за добровільні гомосексуальні стосунки;
  • 1991 рік – незалежність України визнала Грузія;
  • 1996 рік – президент США Білл Клінтон призначив державним секретарем Мадлен Олбрайт, яка стала першою в історії США жінкою на цій посаді;
  • 2008 рік – Швейцарія приєдналася до Шенгенської зони і стає 25-ю країною-учасницею угоди про безвізове переміщення.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору