Коломия До сайту

Івано-Франківська єпархія ПЦУ прийняла рішення щодо святкування Різдва

12 грудня у приміщенні єпархіального управління Івано-Франківської єпархії ПЦУ відбулося засідання єпархіальної ради щодо дати святкування Різдва у парафіях ПЦУ. 

Що прийняли на раді – знає Інформатор за дописом о. Миколая Гелетюка.

Офіційно ПЦУ дозволила парафіянам самим обирати дату Різдва. Проте На Івано-Франківщині з цього приводу зібрали  раду.

Головував на єпархіальній раді Митрополит Галицький Андрій за участю вікарного єпископа Коломийського Павла, деканів, голів братства св. ап. Андрія, та товариства св. Володимира.

До теми: Криворівня переходить на святкування Різдва 25 грудня | Коментар о. Івана Рибарука

Після нетривалого обговорення духовенство Івано-Франківської єпархії ПЦУ одноголосно підтримало святкування Різдва Христового 7 січня. Таке ж рішення раніше прийняла і УГКЦ.

До слова, УПЦ Московського патріархату категорично проти переносу Різдва на 25 грудня.

До свого допису о. Миколай Гелетюк надав історичні довідку:

“Ми святкуємо 7 січня Різдво Христове не тому, що так святкує Росія. Коли католицька Європа переходила на Григорянський календар, а ми вирішили залишитися на Юліанському календарі, то під Московським царством була невелика частина українських земель. А московського патріархату взагалі ще не було. Більша частина сучасної України тоді була під Річчю Посполитою (яка перейшла на Григорянський календар), а Київська митрополія підпорядковувалася на той час Константинопольському патріархату. Святкування за Юліанським календарем дуже довго допомагало українцям зберегти свою окремішність, ідентичність, наочно бути іншимим від католиків-поляків. А коли 1918 році антицерковна радянська влада прийняла Григорянський календар, то збереження Церквою Юліанського було своєрідним опором їй. Тому Різдво Христове – 7січня часто називали Українським Різдвом, а 14 січня -Українським Новим Роком. Стосовно дат, то ми завжди святкували Різдво 25 грудня за Юліанським календарем – це 7 січня за Григорянським. Сьогодні в світі живуть за Юліанським календарем: Єрусалимська Православна Церква, Сербська Православна Церква, Грузинська Православна Церква, Православна Церква України, а також всі монастирі гори Афон, що є оплотом Православ’я. Тому не політизуйте свято Різдва Христового, адже “Ісус Христос сьогодні, вчора і навіки Той Самий” (Євр.13:8)”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237