Коломия До сайту

Які свята відзначаємо 13 грудня?

У вівторок, 13 грудня, нараховуємо 293 добу героїчного протистояння українців проти російських загарбників. Тим часом календарний рік підходить до завершення – залишилось всього 18 днів до початку 2023 року. Сьогодні з іменинами варто привітати усіх Андріїв.

Цікавими фактами про цей день ділиться Інформатор.

13 грудня кожного року церква відзначає День апостола Андрія Первозваного, проте деякі традиції цього дня є дохристиянськими, тому його вважають народно-християнським. У церковному календарі 13 грудня – це день вшанування пам’яті мученицької смерті Андрія Первозваного, який був одним з дванадцяти апостолів Христа. За легендами, апостол Андрій проповідував християнську релігію у Скіфії, на узбережжях Чорного моря та на землях, де пізніше виник Київ.

День скрипки. Цей струнний смичковий музичний інструмент входить до списку найпопулярніших. Спочатку скрипка була лише народним інструментом, а сучасна, так звана аристократична, конструкція скрипки розроблена в 16 столітті в Італії – Андреа Аматі та Гаспаро да Сало сперечаються між собою за титул винахідника. У період бароко відбувся розквіт професійної скрипки (початок 16 – кінець 18 століття). В Україні ж цей музичний інструмент набув поширення з 17 століття, ставши народним.

День різдвяного светра. Кожного року 13 грудня, як  дітям,  так і дорослим, є гарний привід для свята, адже цей день є Днем різдвяного светра. Теплий та затишний різдвяний светр став популярним в Англії та Ірландії у 80-х роках після того, як телеведучий Білл Косбі з’явився на телешоу “The Cosby Show” в новому образі, одягнувши різдвяний светр.

День какао. Проводиться 13 грудня в США. Ці грудневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер. Сьогодні обов’язково випийте цей неймовірно смачний напій.

Історичні дати:

1913 — урочисте відкриття у Львові Національного музею, як власності української спільноти, організатором музею став митрополит Андрей Шептицький.
1917 — Українська Центральна Рада офіційно утворила Повітряний флот.
2004 — Андрій Шевченко став володарем «Золотого м’яча»

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237