Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Коломиї можна здати кров або 5 міфів про донорство

Пункт забору крові у Коломиї наразі потребує всі групи та резус-фактори. Здавши кров, ви можете допомогти пораненим військовим чи цивільним. Та буває, що різні фейки стають на заваді добрій справі.

Інформатор публікує найпопулярніші міфи про донорство, посилаючись на МОЗ.

Міф 1: Якщо здавати кров, то можна “підхопити” інфекції

Факт: Донорство безпечне на 100%. Із кров’ю контактують лише два предмети: скарифікатор (інструмент для проколювання пальця) і голка гемакона (контейнера для забору та зберігання крові). Вони стерильні. Використані інструменти при вас викидають — епоха скляних тар і багаторазових інструментів минула.

Міф 2: Донорство шкідливе для здоров’я

Факт: здавати кров корисно, оскільки для донора це профілактика серцево-судинних захворювань, стимуляція кісткового мозку, розрідження крові (зменшується ризик утворення тромбів), омолодження (поповнення нових та здорових клітин крові), а іноді – очищення шкіри.

Міф 3: Забір крові – процес болючий

Факт: Незручностей від болю значно менше, ніж, наприклад, від «уколів краси» чи татуювання. Процедура здачі крові триває недовго, 10-12 хв.

Міф 4: У донора беруть надто багато крові

Факт: усього 450 мл – більше у гемакон фізично не влізе. Це менше, ніж 1/10 крові у вашому організмі. При регулярному харчування всі компоненти відновлюються за 21 день. Часто донори відчувають у цей період не слабкість, а навпаки – приплив енергії.

Міф 5: Регулярна здача крові викликає звикання

Факт: Звикання на хімічному рівні не відбувається. Багато донорів дійсно починають здавати кров регулярно, декілька разів на рік, адже рятувати життя іншим та поліпшувати стан свого здоров’я – благородна справа.

Здати кров у Коломиї ви можете у будні дні з 9:00 до 13:00.
Адреса: м. Коломия, вул. Родини Крушельницьких, 26 (у дворі Центральної районної лікарні).
Телефон для довідок: 050 67 87 056.

До слова, стати донором може кожен повнолітній громадянин. Серед обов’язкових вимог: маса тіла має бути більшою ніж 50 кг і відсутність протипоказань.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Ольга Пукавчук

Нагору