Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як коломиянка діда мороза трансформувала в Миколая?

Святий Миколай чи дід Мороз? Суперечки щодо того, хто має дарувати подарунки українцям, тривають вже дуже багато років. Проте одні вже від радянського героя відмовилися, а інші продовжують купувати солодощі, одяг, посуд та новорічний декор, адже не вбачають у ньому чогось поганого. Але в часі війни дуже важливо зуміти відійти від пережитку радянщини.

Інформатор покаже, як долучився до декомунізації цього персонажа та детальніше розкаже, чому це зробив.

Чому дід мороз з’явився у нашому житті?

Згадаємо 1937 рік – це був період найбільших політичних репресій в Радянському Союзі, коли велася боротьба з церквою, тому радянській владі було необхідно якимось чином усунути чи спробувати мінімізувати вплив церкви, церковних традицій, пов’язаних зі святкуванням Різдва.

І тому в 1935 році з’явилася теза одного із соратників сталіна про те, що потрібно організовувати святкування Нового року з новими радянськими традиціями. І тоді з’явився цей дід мороз. Тобто основною ідеєю було знищення святого Миколая, який був пов’язаний з українськими різдвяними релігійними традиціями.

До теми: Хто той дід мороз — комуніст, злий персонаж із міфології чи просто дідок зі снігуронькою?

Зараз основне наше завдання — відмовитися від усього російського та нав’язаного комуністичним режимом, повернути та плекати своє рідне, українське. Тому й виникла ідея знайти того самого діда, який вже давним-давно стоїть на горищі і припадає пилом, дати йому нове життя – переробити на українського персонажа Святого Миколая.

Ми звернулися до майстрині Ганни Хащевник, яка залюбки погодилася нам допомогти з цим перевтіленням. Вона до деталей відтворила одяг святого. У нашого Миколая є все: і вишиті священичі ризи, і справжня мітра. Адже варто пам’ятати, що Святий Миколай не вигаданий персонаж, на відміну від діда мороза.

Якщо у Вас вдома ще є такий дід мороз, або “Санта Клаус”, то ви можете переробити його або власноруч, або за допомогою кравчині. Потіште своїх дітей і навчіть їх любити своє.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Вікторія Ровенчук

Нагору