Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Коломиї депутата, який побив жінку, звільнили від відповідальності

Через політичну суперечку депутат Коломийської міської ради вдарив волонтерку, яка кілька років допомагала атовцям, а тепер служить в ЗСУ. Суд врешті визнав депутата винним, проте звільнив від відповідальності.

Деталі справи розповідає Інформатор з посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

Конфлікт між потерпілою та обвинуваченим виник на політичному підґрунті. Костюк 20 жовтня 2020 року прийшов в коломийський офіс “Платформи громад”, активісткою якого була жінка, та розпочав сварку із нею, “агресивно критикуючи її політичні вподобання”. Обвинувачений вдарив жінку кулаком в обличчя, потім схопив за волосся і одяг та почав її шарпати, намагаючись виштовхати з приміщення офісу.

У суді депутат своєї вини не визнав. Поведінку пояснив тим, що Оксана Вандич приклеїла на його автомобіль наліпку партії “Платформа громад”. Саме тому він пішов до неї в офіс з’ясувати, чому вона так зробила.

Як сказав депутат, він зустрів потерпілу біля сходової клітки і вона начебто почала висловлюватися нецензурною лайкою. А ще Костюк додав, що не бив потерпілу, а лише стримував її руки, щоб вона не вдарила його. Конфлікт припинив працівник офісу, який їх розтягнув.

Депутат додав, що пішов, але потім вирішив повернутися і обговорити конфлікт. Привідкрив двері до офісу, однак працівниці, які там були, почали кричати, щоб він йшов геть. Він нібито зачинив двері і пішов.

Натомість потерпіла каже, що обвинувачений вдарив її в обличчя, ображав її та партію, в якій вона перебуває.

Суд вислухав кількох свідків. Деякі підтвердили, що на автомобілі Ігоря Костюка справді з’явилася наліпка партії “Платформа громад”, а а інші стверджували, що депутат справді побив Оксану Вандич.

Експерт постановив, що потерпілій заподіяли тілесні ушкодження у вигляді садна та синця на передній поверхні грудної клітки ліворуч та садна в ділянці лівого плеча, які відносяться до легких тілесних ушкоджень.

Слідство висунуло Костюку обвинувачення у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ст. 296 ч. 1 КК України (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом), що передбачає покарання до п’яти років обмеження волі.

Проте суд не побачив ознак кримінального правопорушення за статтею 296 КК України і визнав Ігоря Костюка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України (нанесення легких тілесних ушкоджень), за яке передбачене покарання у вигляді громадських чи виправних робіт.

Суд визнав Костюка винним, але звільнив його від відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності.

Цивільний позов Оксана Вандич не заявляла. На вирок може бути подано апеляцію.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору