Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чи реально відкликати мера з посади?

На звіті міського голови коломиянин Михайло Семенюк заявив, що збирає підписи за відставку міського голови. “Де ставити підпис” – сипляться коментарі під цією новиною.

Та чи реально ініціювати відкликання міського голови і як це має виглядати, – дізнавався Інформатор.

Погану владу обирають хороші люди, які не приходять на вибори, – казав Вінстон Черчіль. Тим часом у нас критикувати владу починають вже за місяць після обрання.

Претензій до роботи міського голови у коломиян чимало: у соцмережах активно обговорюють досі невдалу спробу закупити металеве яйце за 600 тис грн, масову зрізку дерева, дороговартісні клумби й рекламні тумби, тендерні процедури та якість нового асфальту на вул. Довбуша та вул. Старицького.

До теми: Коломиянин збирає підписи за відставку міського голови

Михайло Семенюк повідомив про збір підписів за відкликання міського голови, що спричинило жваву дискусію серед коломиян

Чи може ініціатива громади стати приводом для відкликання міського голови з посади?

Теоретично так, в Україні було кілька випадків відкликання міського голови, але ініціаторами були самі депутати. Хоча сама процедура дострокового припинення повноважень міського голови за народною ініціативою є.

Варто знати, що голосуючи (чи ігноруючи вибори), ми делегуємо свої інтереси у справах міських депутатів місцевого самоврядування. Тому найбільш прозорою і дієвою є процедура відкликання мера за ініціативи депутатського корпусу.

Щось подібне Коломия бачила двічі, коли методом таємного голосування відкликала з посади секретарів міської ради. Найбільш яскравий приклад – звільнили з посади одіозного секретаря міської ради Любомира Жупанського у 2018 році.

Що ж до відставки мера, то його повноваження можуть бути припинені достроково згідно ст. 79 закону “Про місцеве самоврядування”. Але це тільки у разі доведення разі факту невиконання обов’язків.

Є 8 підстав для дострокового припинення повноважень мера:

1) власне бажання;
2) припинення громадянства;
3) притягнення до кримінальної відповідальності;
4) вчинення корупційного правопорушення, за яке його позбавлено права займати посади, пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
5) порушення Конституції чи законів України;
6) відкликання з посади за народною ініціативою;
7) визнання його судом недієздатним, безвісно відсутнім або оголошення таким, що помер;
8) смерть.

А як може пересічний коломиянин ініціювати відкликання міського голови?

Для цього в Україні є такий інструмент громадянського впливу, як народна ініціатива.

За 5-ю частиною 79-ї статті закону міський голова може бути відкликаний з посади за народною ініціативою в порядку, визначеному законом “Про статус депутатів місцевих рад” з особливостями, передбаченими законом “Про місцеве самоврядування” – не раніше як через рік з моменту набуття ним повноважень.

Рішення про внесення пропозицій щодо міського голови за народною ініціативою приймається на зборах виборців у кількості не менше 50 осіб  для такого міста, як Коломия. Ці люди формують ініціативну групу.

А потім розпочинається масовий збір підписів.

Кількість голосів, яку має зібрати ініціативна група, має перевищувати кількість голосів, яка принесла голові ради перемогу на виборах.

У випадку Коломийської громади це 7 395 голосів.

І на збір цих підписів в ініціативної групи всього 20 днів.

Потім територіальна виборча комісія ще 20 днів перевіряє чи правильно оформлені підписні листи.

Рішення про відкликання міського голови за народною ініціативою, як і у випадку із депутатами, приймає партія, що висувала кандидата. Якщо ж міський голова – самовисуванець, то рішення за депутатським корпусом.

Нагадаємо, що Богдан Станіславський балотувався на посаду міського голови як самовисуванець.

При цьому, варто пам’ятати, що двох третин голосів недостатньо, аби позбавити мера повноважень: якщо він належним чином виконує свої обов’язки, то рішенням суду буде поновлений на посаді.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору