Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Коломиянин б’є на сполох через зрізку десятків дерев на Монастирку в Коломиї

Навесні 2022 року на найдавнішому кладовищі Коломиї Монастирок зрізали кілька десятків дерев. Проте дозвільних документів міська рада не показує. А тим часом десятки могил зазнали пошкоджень, а про сотні кубів цінної деревини ніхто не звітує.

Що не так з цією зрізкою і чи планують продовжувати рубати дерева на давньому кладовищі – дізнавався Інформатор.

Ініціатором був настоятель Благовіщенської церкви отець Андрій Танасійчук. Міська рада тільки дала дозвіл на проведення цих робіт. Частина поховань кладовища були пошкоджені.

У коломиянина Юрія Турянського є підозри, що це не кінець і зрізки продовжаться, а ще є кілька питань щодо законності вирубки й того, куди пішли сотні кубів цінної деревини.

За його підрахунками на кладовищі зрізали понад пів сотні дерев, серед яких  велетенські дуби, цінність яких важко оцінити.

По коментар щодо цієї масової зрізки Інформатор звернувся до фахівця зі сфери лісового господарства Василя Лютака, голови громадської організації, яка займається захистом від зрізки та збереженням зелених насаджень на Коломийщині.

На запит Василя Лютака міська рада не надали ні актів обстеження, ні дозвільних документів чи ордерів на зрізку, ні даних про об’єми зрізаної деревини. Відповіли тільки, що деревину будуть використовувати в котельнях для закладів освіти міста.

А тому пан Лютак звернувся у Державну екологічну інспекцію із закликом втрутитися у ситуацію й притягнути до відповідальності тих, хто таке дозволив.

У Коломиї діє комунальне підприємство “Коломийська ритуальна служба”, яке займається  скошуванням трави, чисткою самосівів, прибиранням. А крім того ще є комунальне підприємство “Зеленосвіт”, основна функція якого – догляд за зеленими насадженнями міста. Обидва підприємства утримуються з міського бюджету й на це місто витрачає щомісяця сотні тисяч гривень.

То чому ж міська рада переклала турботу про кладовище на церковну громаду?

Через те, що при зрізці не застосовували вишку, повалені дерева порозбивали могильні плити й погнули металеву хрести.

Настоятель храму ж переконаний, що ці роботи були необхідні для збереження могил та самої будівлі церкви. Каже, прихожани навпаки вдячні за таку роботу:

“Прихожани храму навпаки дякують, що ми організували таку роботу. Так і кажуть: слава Богу, отче, що Ви це зробили, бо якби це зробили не ви, то зробить природа. З розумінням ставляться навіть ті, хто доглядає за могилками своїх родичів на Монастирку. Дехто з них навіть погодився розібрати частину пам’ятників, щоб робочі без перешкод могли провести зрізку дерев. Хоча не обійшлося і без скарг. Так, пані Христина написала скаргу в поліцію, але ми вже поговорили і все узгодили”, – пояснює Андрій Танасійчук.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Наталка Сандецька

Максим Лебідь

Нагору