Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

24 грудня – свята, іменини та дати

12 страв на Святвечір: традиційні страви наших пращурів

У суботу, 24 грудня 2022 року, маємо кілька цікавих дат та подій. Нині 304 день протистояння російським загарбникам. Тобто війна в Україні вже цілих 10 місяців. Також відсьогодні до Нового року рівно 1 тиждень. 

Про свята 24 грудня розповідає Інформатор.

Іменини цього дня святкують: Адам, Микола, Вікентій, Даниїл, Іван, Лука Леонтій, Петро.

Цього дня вшановується пам’ять преподобного Данила Стовпника. Народився святий в Месопотамії 410 року. Його батьки Ілля та Марфа не могли довгий час зачати дитину, тому мати Даниїла дала Господу обітницю: якщо вона завагітніє, то віддасть малюка на служіння в монастир. Через деякий час подружжя отримало радісну новину. Коли дитині було 5 років, її віддали до монастиря. Там хлопчик отримав ім’я Даниїл. В 12 років він приймає постриг і сумлінно виконує свої обов’язки. Отримав прізвисько Стовпник, оскільки 33 роки прожив в Фригійській пустелі, де сидів на стовпі, який побудував разом з учнями.

Святвечір за григоріанським календарем. Різдво Христове — одна з небагатьох святкових подій, переддень якої теж вважається святковим днем. 25 грудня настає Різдво за григоріанським календарем, а передує йому дуже романтичне, світле та багате на традиції свято. Воно має назву Святий Вечір (Святвечір, Свята Вечеря). Християни західної традиції та більшість церков Східного обряду відзначають Святвечір 24 грудня.

День працівників архівних установ України. В архівних установах держави зберігається більше ніж 60 мільйонів одиниць різних видів документів. В різних містах держави зосереджено понад 700 архівів. Зараз загальна кількість працівників таких установ складає більш ніж 5000. Працівники архівів – люди багатогранні, які мають широкий кругозір, розуміються у документообігу, історії та мають добре розвинені навички обробки великих обсягів інформації у дуже стислі строки.

День напою «Егг-ног» в США. Солодкий напій на основі сирих курячих яєць і молока. Національний день гоголь-моголю відзначається один раз на рік напередодні Різдва. Також відомий як гоголь-моголь, гоголь-моголь є популярним святковим напоєм по всій території Сполучених Штатів.

День “Покупка в останню хвилину”. ​Last-Minute Shopper’s Day відзначають 24 грудня.

 

Історичні дати:

1917 — У захопленому російськими більшовиками Харкові відкрився Всеукраїнський з’їзд рад, який завершився 25 грудня проголошенням т. зв. Української Народної Республіки Рад — на противагу УНР зі столицею в Києві.
1979 — СРСР почав окупацію Афганістану.
1982 — Дослідний зразок найбільшого серійного вантажного літака у світі Ан-124 «Руслан» здійснив перший політ.
2004 — Запущено на орбіту український супутник «Січ-1М» (супутник дистанційного зондування Землі; 2-й у серії супутників «Січ»).

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору