Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Фільм на Різдво: рецензія на всі “Гаррі Поттери”

25 грудня майже весь світ святкує Різдво. Але десь в душі українці вже також відчувають цей день по-особливому. Його хочеться провести з сім’єю за душевними розмовами або ж переглядом фільмів.

У багатьох людей серія про Гаррі Поттера асоціюється саме із зимовими святами, а тому Інформатор підготував рецензію про історію “Хлопчика, що вижив”.

Загалом фільмів є 8. Кожен триває трохи більше 2-х годин. Вражає, захоплює та дивує те, що сюжет тягнеться не окремо у кожній стрічці – вони переплітаються і складають цілу історію.

Окрім того, хочеться зауважити, що ці фільми не про дива, яких не існує. Не про переваги чаклунів, які можуть з’являтися нізвідки. Тут про справжні наші внутрішні дива, які ми можемо творити тільки завдяки великій любові. Наприклад, у чарівницькому світі немає смартфонів, телевізорів, інтернету. Вони користуються совами. Чарівники не можуть воскресити померлих людей, а страждають як і всі. І їжу вони не можуть взяти просто з неба. Для цього потрібно вміти готувати. Схоже, це спеціальний прийом Джоан Роулінг, аби всі, хто торкнувся цієї історії, не хотіли стати кимось з персонажів.

ФІЛЬМ 1: “ГАРРІ ПОТТЕР ТА ФІЛОСОФСЬКИЙ КАМІНЬ”

Тут розпочинається історія про “Хлопчика, що вижив”. Ми знайомимось з героями, які не покидатимуть нас аж до 8 фільму. Малюк Гаррі Поттер виживає після того, як Темний Лорд намагається його вбити. Саме тоді він стає відомим на весь чаклунський світ. Але хлопчик лишився сиротою, бо батьки ціною власного життя врятували сина від смерті.

Коли Гаррі виповнилось 11, він довідався про своє справжнє єство. Спершу не повірив, мовляв невже такий звичайний хлопчик може бути чарівником. Однак згодом хлопчик повірив у це диво. Поїхав учитися магії до Гоґвортсу. Але хіба історія на цьому може завершитися? Е ні… Це тільки початок пригод Гаррі, де він розпочинає боротьбу з темрявою. Перед 11-річним підлітком постало випробування: як врятувати філософський камінь – камінь, який дарує еліксир безсмертя та перетворює будь-який метал у золото – від Лорда Волдеморта. Поряд з Гаррі його вірні друзі – Рон та Герміона, які допоможуть пройти майже всі перешкоди. Тільки-от наприкінці Поттер залишиться сам-на-сам зі своїм страхом.

ФІЛЬМ 2: “ГАРРІ ПОТТЕР І ТАЄМНА КІМНАТА”

Перший рік у школі вже позаду. Він закінчився для Гаррі перемогою над самим Волдемортом. Однак, рано радіти, адже він і досі небезпечний. Він і досі намагається повернути собі могутність і велич.

Фільм розпочинається із дивного попередження ельфа-домовика. Він каже Гаррі Поттеру, що йому в жодному разі не можна їхати до школи. Хлопець дивується і заперечує – Гоґвортс – його дім. Гаррі не прислухався до попередження і дістався школи.

Там учні дізнаються страшну легенду про Таємну кімнату. Ніхто не знає, де вона знаходиться, але всі знають, що створив її багато років тому один із співзасновників Гоґвортсу – Салазар Слизерин. Його вважали темним чаклуном, котрий не поважав чарівників, які не були чистокровними. За легендою, тільки спадкоємець Слизерина зможе відкрити кімнату і випустити ту потвору, яка там захована.

Протягом року маґлородці ціпеніють, а запобігти цьому ніхто не може. Та ще й Гаррі почали вважати тим спадкоємцем через те, що хлопець знає мову змій. Наприкінці фільму сестру Рона Джіні викрадає потвора. І тільки Гаррі Поттер може її врятувати. От тільки знову йому доведеться зіткнутися з Волдемортом.

ФІЛЬМ 3: “ГАРРІ ПОТТЕР І В’ЯЗЕНЬ АЗКАБАНУ”

Третя історія про Гаррі розпочинається з повідомлення про втечу із чаклунської в’язниці серійного вбивці Сіріуса Блека. Всі налякані, адже навіть охоронці Азкабану – дементори – не впильнували за злочинцем. Однак ніхто і не здогадується, що найбільша небезпека загрожує самому Гаррі: Сіріус Блек був слугою Лорда Волдеморта, а тому після втечі він хоче вбити “Хлопчика, що вижив”.

Сюжет надто бурхливий, а наприкінці виявляється, що герої, які мали бути добрими – погані, а покидьки – хороші. У цьому фільмі, мабуть, найбільш неочікувані з’яви у сюжеті.

Тільки треба зробити так, аби невинні не постраждали. І тільки Гаррі Поттер з друзями зможуть виправити все за допомогою мандрівки у часі.

ФІЛЬМ 4: “ГАРРІ ПОТТЕР І КЕЛИХ ВОГНЮ”

Четвертий фільм розпочинається із Кубку світу з квідичу – гри, схожої на футбол, тільки на мітлах. Однак на події з’являються смертежери – прибічники Темного Лорда. А трохи пізніше невідомий вистрілює в небо закляттям, яке викликає Чорну мітку – знак Волдеморта. Всі збентежені і налякані.

У Гоґвортсі має розпочатися Тричаклунський турнір. До нього прикута увага всього світу. Троє чемпіонів з різних шкіл, які змагаються за право зватися найкращим. Тут є вікові обмеження: тільки повнолітні чарівники можуть брати участь. Але хіба це можливо, коли головний герой фільмів Гаррі Поттер? Невідомим чином його обирають четвертим чемпіоном. Хлопець змушений боротися з різними потворами, а наприкінці не просто стане свідком повернення Лорда Темряви, а й буде змушений битися, аби вижити.

ФІЛЬМ 5: “ГАРРІ ПОТТЕР І ОРДЕН ФЕНІКСА”

Ще ніколи чаклунський світ не був таким схвильованим. Але найгірше те, що влада не вірить Гаррі Поттеру: вони заперечують факт повернення Волдеморта. У Гоґвортсі розпочинається нова ера з професоркою Амбридж, котра забороняє учням вчитися магії.

Та Гаррі Поттер не здається: він з друзями організовує таємну групу з самозахисту під назвою “Дамблдорова армія”. Вони вчаться закляттям просто під носом злющої професорки. До того ж, Гаррі вперше закохується і не знає, що з цим робити.

Та є момент, який насторожує: хлопець вміє проникати у свідомість Волдеморта. Це небезпека для всіх, хто оточує Гаррі. І найгірше те, що Темний Лорд здогадується про цей зв’язок і використовує його проти Поттера. Це закінчується смертю людини, яка Гаррі найдорожча.

ФІЛЬМ 6: “ГАРРІ ПОТТЕР І НАПІВКРОВНИЙ ПРИНЦ”

Розпочинається шлях Гаррі Поттера, де він має зіткнутися з Волдемортом сам-на-сам, бо “разом їм жити не судилося”. Саме тому Албус Дамблдор розповідає йому про минуле суперника. Вони разом намагаються довідатися про найпотаємніші секрети Темного Лорда. Разом намагаються дізнатися його таємницю безсмертя.

У Гаррі з’являється книга, власником якої є Напівкровний принц. Ніхто не знає його справжнього імені, але Гаррі це не дуже цікавить – завдяки книзі він став найкращим зіллєваром і довідався про різні закляття, яких не знає навіть Герміона.

І вже тоді, коли здається настане перемога, Гаррі Поттер знову втрачає близьку людину. Він більше не має з ким порадитися. Після похорону хлопець вирішує покинути школу і піти назустріч викликам. Він йде боротися проти зла.

ФІЛЬМ 7, 8: “ГАРРІ ПОТТЕР І ДАРИ СМЕРТІ”

Це заключні два фільми, де Гаррі, Рон і Герміона шукають горокракси – предмети, які дарують Волдемортові безсмертя. Але це завдання не з легких. Особливо, коли скрізь сновигають хапуни і смертежери, які тільки й надіються спіймати Гаррі для володаря.

Однак хіба може історія закінчитись поразкою головного героя? Якщо й так, то точно не ця.

Переглянути всі фільми про Гаррі Поттера можна на MEGOGO та Sweet TV

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Христина Бойчук

Нагору