Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Колядку коломиянки Доцьки співають по всьому світу

Ми звикли до того, що колядка – давня народна пісня. Але випадкове натхнення коломиянки Марини Максимів із творчим псевдо Баба Доцька дало початок авторській колядці, яку сьогодні виконують у різних куточках світу.

“Коляда” Баби Доцьки зібрала 1 мільйон переглядів у TikTok, 100 000 – на Youtube. ЇЇ переспівують десятки виконавців і зачислили у топ кращих українських колядок.

Інформатор поспілкувався з Доцькою, аби дізнатися як то чути свою коляду у виконанні інших і навіть під власними вікнами у Різдво.

Часто чую щире здивування, коли люди дізнаються, що твоя “Коляда” не народна пісня. Як вона тобі прийшла?

Ця Коляда з’явилася раптово. Просто йшла додому з роботи і  почала наспівувати. Врешті ледь встигала записувати її на ходу. Виручив диктофон на телефоні. А потім поділилась з подругою. Вона розчулено взялась редагувати текст і переконала, що варта колядку пустити між люди. Наш коломийський музикант Андрій Томенчук вдосконалив музику. Така випадкова історія…

До слова, люди часто думають, що це стародавня коляда і дуже дивуються, коли кажу, що цій пісні три роки.

Кліп дуже мінімалістичний, чий це задум?

Це швидше вихід зі становища, а не задум. У мене нема менеджерів чи спонсорів. Час йшов до Різдва, а тому зняли силами друзів і навіть рідні. У кліпі -мої сестри, племінники, похресники і кума. Зйомки відбувалися в мистецькому центрі “Світовид”. Та попри скромність, я б навряд би зробила інакше. Коляда про Різдво у війні, а тому в центр хотіла винести емоцію. Очі й загалом обличчя передають це найкраще.

Щоразу, коли доходить до слів “На стіні портрет лишився” проймають сльози. І в кліпі видно, що ти ледь стримуєшся. 

Мені було завжди важко співати цю коляду на концертах. Пам’ятаю, на одному із різдвяних вечорів, я просто розплакалася з мікрофоном на сцені і нічого з цим зробити не могла. І з кожним роком все важче вона дається… Цьогоріч я спробувала її заколядувати, але не змогла заспівати і двох куплетів… Дуже болить…

Це якась реальна історія чи зібаний образ?

На той момент була неактивна фаза війни. Але люди гинули все одно. Тому швидше можна говорити про зібраний образ. А тепер все стало дуже конкретно. На війні втратила друзів, знайомих, однокласників.. Саме тому й не можу її співати.

Цього року твоя колядка особливо актуальна. Бачила, в мережі шукали мінусівку. Чи часто до тебе звертаються по текст, ноти, фонограму?

Я вже і порахувати не можу скільки людей попросили мінус цієї пісні. Географія охочих її співати дуже широка: окрім різних куточків України, Італія, Німеччина, Польща, Америка. Якщо досі я свою коляду чула попід вікнами як діти колядують, то цього року її виконуватимуть на концертах по усьому світу.

Цьогоріч я повторно залила цю коляду у соцмережу ТіkТоk і там вже майже мільйон переглядів.

Що би ти побажала українцям з нагоди Різдва?

Віри. Це наша вісь, що тримає. Мир настане і перемога за нами. Але питання часу. Всі розумієм, чим довше війна триває, тим більше втрат. Мости й будинки відбудуємо, а людей не повернеш. Тому треба допомагати нашим воїнам і молитися за швидшу перемогу.

До теми: 19-річний захисник з Коломийщини записав пісню про війну

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Наталка Сандецька

Нагору