Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Які свята відзначають в Україні та світі 25 грудня?

25 грудня – неділя. Український народ бореться проти окупанта вже 305 діб. До Нового року залишилось 6 днів. Маємо нині іменинників, які носять імена: Спиридон, Олександр.

Інформатор розповість більше про свята 25 грудня.

Різдво Христове за григоріанським календарем. Різдво — одне з найголовніших свят у християнській релігії. Вважається, що Ісус Христос народився на благо людства. Ця подія символізує повернення світу до духовності й чистоти, адже народився Спаситель у часи, коли панували ненависть, жадібність та лицемірство. Свято пов’язане з найтеплішими почуттями у серцях людей — родини збираються разом, діти й дорослі отримують подарунки, бо Різдво — час дарувати й ділитися. Різдво Христове для християн західного обряду та значної частини східних церков настає 25 грудня. Цей день є одночасно священним релігійним святом та всесвітнім культурним і комерційним явищем.

День гарбузового пирога.

День пам’яті священномученика Олександра Єрусалимського. Про його життя збереглося не дуже багато свідчень. Але достеменно відомо, що на початку III століття нашої ери Олександр служив пастором і був учнем святого Климента Олександрійського.

Після того, як святий вклонився святим місцям у Єрусалимі, він почув одкровення Господа. З них Олександр дізнався, що йому потрібно залишитися й зробитися помічником патріарха Наркіса, а після його смерті очолити церкву.

Під час свого служіння він зібрав у Єрусалимській церкві велику бібліотеку, де були представлені твори багатьох християнських письменників. Після того, як влада перейшла до рук імператора Декія, священномученика Олександра було кинуто у сиру в’язницю, де він і пішов з життя, вірний до кінця своїм переконанням.

День пам’яті святителя Спиридона Триміфунтського. Ще у молодості його за щедрість та милосердя Господь нагородив даром зцілення людей, приборкування природних явищ та володіння силами, які здатні перетворювати матерію. Часом його народження вважається кінець III століття нашої ери. Сталося це на Кіпрі, де святитель одружився й виховував дітей. Працюючи пастухом, Спиридон віддавав свої кошти безпритульним та бідним, і продовжував це робити, ставши після смерті дружини єпископом.

Є багато зафіксованих фактів створення святителем Спиридоном чудес та звернення язичників у християнство. Проживши своє життя у святості, він помер приблизно у 348 році. Зараз його мощі перенесені у церкву на острові Корфу. Люди вважають, що святий й досі ходить по Землі та допомагає знедоленим. На острові розповідають, що на ногах мощів Спиридона взуто оксамитові чобітки, які періодично змінюють, бо старі виявляються зношеними.

Який це день в історії?

  • 336 рік – у Римі відбулося перше документально підтверджене святкування Різдва,
  • 1741 рік – шведський учений Андерс Цельсій винайшов шкалу вимірювання температури,
  • 1855 рік – у Кінгстоні (Канада) відбулася перша відома нині гра в хокей,
  • 1917 рік – І Всеукраїнський з’їзд рад у Харкові проголосив Україну республікою рад, заявив про її федеративний зв’язок із радянською Росією,
  • 1951 рік – у Києві ввели в дію першу в СРСР електронно-обчислювальну машину (МЕСМ),
  • 1991 рік – відставка Михайла Горбачова з поста президента СРСР. Над кремлем спущено червоний прапор і піднято триколор рф.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору