Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 29 грудня

28 грудня – четвер, в Україні триває 308 доба повномасштабного вторгнення росії в Україну. До Нового року залишилось 2 дні. Сьогодні іменини відзначають власники таких імен: Олександр, Данило, Денис, Іван, Микита, Микола, Петро.

Детальніше про те, що 28 грудня святкують в Україні та світі розповість Інформатор.

День інформаційно-медійних структур МО та ЗСУ

Щорічно 29 грудня Україна святкує професійну національну подію – День інформаційно-медійних структур Міністерства оборони та Збройних Сил. Подію започаткували 27 грудня 2010 року. Дата святкування встановлена на честь створення прес-служби Міністерства оборони та призначення на посаду військового прес-секретаря тепер вже суверенної держави.

Військові журналісти нерідко ризикують власним життям задля того, аби правдиво та швидко поінформувати суспільство щодо подій у фронтових зонах.

Ми щиро вітаємо наших колег та бажаємо їм міцних сил і незламної віри, добрих надій, впевнених планів і швидкої ПЕРЕМОГИ. Дякуємо за вашу сміливість та за те, що тримаєте інформаційний фронт.

Міжнародний день віолончелі

29 грудня віолончелісти та музиканти в усьому світі відзначають Міжнародний день віолончелі. Звучання цього музичного інструменту не може залишити байдужою жодну людину. В цей день кожен має можливість послухати відомі твори, виконані за участі відомих віолончелістів сучасності, відвідати концерт у своєму місті. Це неофіційне свято відмічається в музичному світі щороку.

Перша віолончель побачила світ на початку 16 століття. Один з найстаріших примірників інструменту зберігся до наших днів. Це віолончель, виготовлена у 1540-х роках видатним італійським скрипковим майстром Андреа Аматі. Сьогодні інструмент поповнює колекцію музичного музею в Південній Дакоті. Також є чимало примірників з майстерні самого Страдіварі. Найдорожчою є віолончель, що датується 1711 роком вартістю $20 000 000.

День пам’яті блаженної цариці Феофанії Візантійської

29 грудня вшановується пам’ять блаженної цариці Феофанії – дружини візантійського імператора Лева VI Мудрого. Народилася Феофанія у 863 р. у Константинополі у сім’ї царського роду Мартинакіїв (за деякими даними приходилась племінницею дружині імператора Василія I – засновника Македонської династії). Батьки дівчини відрізнялись благочестям, тому Феофанія отримала належне виховання і гарну освіту, а згодом стала дружиною спадкоємця Македонської династії – Лева (881 або 882 рік).

Лев і Феофанія були дуже різними: імператор полюбляв земні задоволення, а цариця віддавала свою душу і тіло Христу. Немало випробувань зазнало подружжя ще до сходження Лева на престол. Повіривши наклепу, його батько Василь наказав ув’язнити сина разом з дружиною, у темниці подружня пара провела 3 роки. Страшним випробуванням для Феофанії і Лева стала смерть їхньої маленької доньки Євдокії. Вбита горем цариця пішла до монастиря при Влахернській церкві, де посилила свій піст та молитви, а імператор знайшов втіху у обіймах іншої жінки – доньки начальника охорони Зої Заутцини (майбутня імператриця). Феофанія хотіла дати Леву розлучення, але патріарх Євфимій не благословив цей розрив. Шлюб протримався 12 років. Феофанія померла у 893 р. (в деяких джерелах у 895 р.). Церква шанує її як блаженну царицю, для якої імператорський палац став монастирем в миру.

Також 29 грудня – день пам’яті пророка Огія. Церква вносить його до переліку 12 малих пророків. Він був останнім пророком Старого Завіту.

Згідно з переказами, саме Огію приписують кілька пророцтв іудейському царю Зоровавелю. Також він звернувся до представників влади і попросив їх реставрувати храм в Єрусалимі. Коли іудеї повернулися з вавилонського полону, Огій переконував народ добудувати новий храм, а ще вказував на байдужість до релігії, яка і була основою всіх бід. Народ дослухався до порад Огія і слів Господа.

Цей день в історії:

  • 1991 рік – в Києві відкрили станції метро “Видубичі” та “Дружби народів”;
  • 1991 рік – незалежність України визнає Народна Республіка Бангладеш;
  • 1992 рік – Міністерство юстиції України реєструє Українську скаутську організацію “Пласт”;
  • 1995 рік – в Дніпро (колишній Дніпропетровськ) відкрили метрополітен;
  • 2008 рік – почалася нова “газова війна” Росії проти України.

Фото: з відкритої мережі

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору