Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

На Коломийщині відсвяткували Повстанське Різдво 

Вже декілька років поспіль патріотично-підковані краяни святкують повстанське Різдво у криївці, яку у 2020 році громадські активісти відновили у Великому Ключеві. Тут можна було відчути справжній дух упівців, побачити, як вони жили, боролися та свякували.

Детальніше розповість Інформатор.

Біля криївки «Сірого», «Яра» та «Мухи», що на кутку «Царина» усі мали змогу не тільки помолитися за душі повстанців та поколядувати, але й поласувати смачним бограчем, варениками та кутею. Як все було дивіться у відео, а трохи нижче читайте детальніше про самих повстанців.

 Іван Кулик під псевдом “Сірий” приєднався до націоналістичного підпілля у 1943 році, до цього був офіцером Червоної Армії. Сам родом з с. Грабове, яке знаходиться в Шахтарському районі на Донеччині. Зараз нажаль воно в окупації. Кулик потрапив на Коломийщину-Косівщину після німецького полону. Спочатку йому звісно не довіряли, але пізніше його не тільки прийняли у лави УПА, але й 1950 р. призначили провідком округи.

У криївці також боролися та загинули подружжя Дронюків Юрій та Анна — люди місцеві, родом з Великого Ключева. Чоловік був провідником куща, жінка – друкарка, випускала матеріали.

Їх здав мешканець Городенківщини, тодішній голова Служби безпеки, після того як його дружини взяли в полон чоловік пішов на співпрацю. Спецгрупи НКВС прийшли через 2 тижні після зустрічі Тучака з повстанцями. Вони відстрілювалися, палили всі документи та врешті-реш підірвалися. Коли подружжя повстанців загинуло їхній старшій доньці було 8, а синові — 4.  Невістка та внучка теж прийшли на захід, щоб відсвяткувати повстанське Різдво.

 Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Вікторія Ровенчук

Нагору