Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що відзначають в Україні та світі 1 січня?

1 січня – перший день 2023 року, який припав на неділю. Нині вже 312 доба протистояння України у цій війні. 1 січня маємо іменинників: Григорія, Іллю, Тимофія, Аглаю.

Інформатор розповість, що цікавого відзначають сьогодні.

Новий Рік. Красиве зимове свято всі знають та люблять з  дитинства. Мабуть, немає іншої такої події, яку б одночасно святкували одразу в усіх куточках нашої планети. Новорічні привітання й подарунки створюють особливу атмосферу та змушують навіть дорослих людей повірити в диво. Дата 1 січня як початок року не має астрономічного обґрунтування, але все ж це досить логічний час для нових починань. Саме минув грудневий сонцеворот, що з давніх часів означало оновлення та  початок нового життя.

День всесвітніх молитов за мир. У цей день священники звертаються до вірян з посланням миру, закликають не продовжувати ворожнечу, міжнародні конфлікти та війни, пробачити ворогів, боротися з насильством, відстоювати права людини, будувати мир на Землі, нести відповідальність за свої дії і зробити власний внесок у мирне співіснування. Віряни у цей день моляться Господу, благають його припинити війни та встановити мир.

День народження Степана Бандери – українського політичного діяча, революціонера, одного із радикальних та чільних ідеологів, практиків і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голови Проводу ОУН-Б.

День суспільного надбання. Термін захисту авторського права в більшості країн триває з дня смерті автора впродовж 70 років. Так, 1 січня 2021 року у надбання суспільства перейшли твори авторів, які пішли з життя у 1950 р. В деяких країнах цей термін відрізняється. Найпомітніший приклад – США, де цей строк спочатку складав 75 років, а потім Конгрес подовжив його до 95 років. В Австралії момент має ще більш чіткі межі: жодного переходу творів не буде до 2026 р.

Який це день в історії?

  • 45 рік до н.е. – набув чинності новий календар, за яким рік починається не від 1 березня, а від 1 січня. Ввів календар Юлій Цезар;
  • 1622 рік – папська канцелярія офіційно визнала 1 січня початком року;
  • 1788 рік – англійську газету “The Daily Universal Register” перейменували у “The Times”;
  • 1801 рік – астроном Джузеппе Піацці відкрив перший і найбільший астероїд Цереру;
  • 1880 рік – у Львові вийшло друком перше число щоденника “Діло”;
  • 1909 рік – у Великій Британії провели перші пенсійні виплати;
  • 1919 рік – Директорією УНР на чолі з Симоном Петлюрою була проголошена автокефалія православної церкви в Українській Народній Республіці;
  • 1928 рік – перший вихід газети “Розбудова нації”, органу проводу українських націоналістів.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору