Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Унікальний обряд Саджавки – драницю – подали до переліку культурної спадщини

Віками у селі Саджавка Коломийської громади живе самобутня різдвяна традиція – драниця. Коломия подала заяву на внесення драниці до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Інформатор пропонує ролик про цей самобутній обряд.

Дівчата у Саджавці з нетерпінням чекають Різдвяної ночі.

Саме тоді  хлопці водять “Драницю” до дівчат. Вони збираються в компанії по 8-15 людей і наймають музик – скрипаля, бубніста, баяніста, цимбаліста, сопілкаря.

Хлопець-кавалєр веде “Драницю” до дівчини, яка йому подобається. Ось цієї ночі батьки можуть побачити, хто буде їхнім зятем.

Починають колядувати під хатою. «Ой чи дома, дома…»- ця коляда прославляє господаря.

Першим до хати заходить «Береза» – хлопець, який привів “Драницю”.

Батько дівчини зустрічає його із калачем («Меланкою» зі столу) на порозі. Хлопець приймає хліб. Заносить його до хати та  віншує словами: “Віншуємо на щісті, на здоров’ї, абисте дочекали від тепер за рік на многая і благая літ”.

Після віншування “Береза” калач заносить до хати і кладе на стіл поряд з «Василем».

Драничники стають в коло та колядують. І це вже інша коляда, яка залежить від кількості дівчат в хаті. Колядки: «Ой у саді, саді…», «Ой по горі, горі…», «Ой попід лужечок…», «Дзвеніла вода…» прославляють вже дівчину- “ґречну панну”.

У Різдвяну ніч у Саджавці дівчат називають – “ґречними”. Коли хлопці надумали у даної “ґречної” сідати за сліл то доколядовують: “Припирай драбину, лізь по солонину.

Припирай ще вище, лізь по кубасище. А як маєш дівку то давай горівку, а маєш сина – давай бочку вина. На городі зело, буде у вас весело. На городі зілля буде у вас весілля” і в кінці колядки віншують.  А далі—танці: коломийка, вальс.

Потанцювавши, хлопці сідають за стіл попробувати ґаздівської самогонки та смачних страв. Драничники недовго затримуються в одній хаті, йдуть далі, адже кожен хлопець хоче повіншувати свою кохану чи сестру.

А дівчина швидко збирає зі столу—наступна “Драниця” має зайти до чистої прибраної хати. Наступного дня дівчата хваляться одна одній, скільки разів були «ґречні». У кого було найбільше “Драниць” за ніч, та дівчина із гордістю носить звання – “ґречна”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

 

 

Нагору