Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Популярність грецької міфології в світі: хто такий Зевс

Здавалося б – де зараз грецька цивілізація у всій своїй величі? Греція все ще на місці, але давно вибрала інші орієнтири для розвитку, до того ж сильно зменшила в розмірах. А ось спадщина античної цивілізації все ще користується величезною популярністю.

Де використовують імя Зевса в сучасності – детально на сайті https://whoiszeus.com.ua/.

Грецький пантеон – хоча б 5-10 його основних представників, вам назве будь-яка освічена людина, а вже ім’я Громовержця буде в такому списку одним із перших. Не дивно, що центральна міфологічна фігура – Зевс – запам’ятовується людям найбільше.

Чи існує ще культ Зевса?

У будь-якого божества, навіть давно померлого в суспільній свідомості, залишаються шанувальники. Антична міфологія давно втратила статус офіційної релігії, але є окремі послідовники, які щиро шанують його символи і впевнені, що вони несуть у собі якусь енергетику.

Класичні символи Зевса:

  • Зображення на троні. Греки підкреслювали, що бог-батько має владу над усім пантеоном, тому найчастіше зображували його на троні.
  • Блискавка. Згідно з міфами, Зевс не просто підкоряв блискавки, а кидав їх із небес власними руками – не дивно, що схематичні зигзагоподібні зображення блискавок стали його символом.
  • Грозова хмара з блискавкою. Символ, який можна без контексту розцінити як нейтральний, але він теж використовується.

Уся ця символіка розміщується в тематичній творчості, переходить в амулети, підвіски та інші прикраси. Ті, хто носить їх, або правда відносять себе до шанувальників, або просто демонструють таким чином повагу до якостей, якими наділений цей всесильний бог.

Де використовують ім’я Zeus у сучасній культурі?

Логічно, що з таким рівнем впливу на людство в усьому світі, образ верховного грецького божества не міг не закарбуватися в масовій культурі. З Громовержцем пов’язані безліч згадок у кіно, відеоіграх, книжках та інших способах передати інформацію споживачеві.

Навіть якщо не брати екранізації класичних творів, образ бога або “відсилання” на нього зустрічаються дуже часто. Це пояснюється тим, що такий знайомий образ у культурі використовується простіше – і творці, і глядачі вже розуміють, із чим їх знайомлять.

 Зевс у кінематографі, анімації та іграх

Перерахувати всі картини, де з’являвся Громовержець, напевно, не вдасться – їх надто багато, тому хотілося б відзначити тільки кілька найбільш значущих.

“Геркулес” від Дісней. Цей знаменитий мультфільм, що став шедевром анімації свого часу і досі користується популярністю, як можна зрозуміти з назви, повністю зосереджений на грецьких богах. У картині Зевс представлений люблячим батьком для свого сина Геракла і неймовірно могутнім богом.

“Тор: Любов і Грім”. Фанати довгий час чекали, поки Громовержець з’явиться в кінематографічному всесвіті Марвел, оскільки в коміксах такий герой є. І ось, у четвертій частині про найсильнішого Месника вони нарешті отримали бажане. Тут Зевс постає вже більш реалістичним і різнобічним, і далеко не таким слабким порівняно з головним героєм, як може здатися спочатку.

Також бога можна зустріти в багатьох відеоіграх. Наприклад, у відомій серії ексклюзивів для SONY PlayStation – God of War, він виступає головним противником героя, нового бога війни Кратоса. Але навіть у вигляді лиходія головний бог грецького пантеону не змінює свого образу – він, як і раніше, цікавий, грізний і сильний.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору