Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Усе про Різдвяний Дідух та скільки він коштує в Коломиї?

З давніх-давен в українців є і була особлива різдвяна традиція – на покутті класти дідуха. Перш за все такий звичай притаманний низинним регіонам України, а особливо там, де росте пшениця, але й інші області теж перейняли це собі.

Інформатор розкаже: чому люди кладуть дідух у себе в хаті та за скільки його можна придбати в Коломиї.

Різдвяний дідух – традиція дуже давня, з’явилася вона ще у дохристиянський час та зараз передається від покоління до покоління.

Традиційно на Різдво завше заносив дідуха до хати господар. Його клали біля образів і вважали родинним оберегом. Інколи цей дідух навіть прикрашали. Адже нерідко селяни ставили його в хаті замість ялинки.

Святковий сніп перебував у хаті протягом тижня (подекуди навіть до Водохреща). Його присутність привносила в родину святковий настрій, затишок і святковість. У народі казали «Дідух до хати – біда із хати».

Після Різдва дідух спалювали. Втім, вогню віддавали не той дідух, що стояв на покутті, а той, що лежав у верітці, на підлозі. І ця традиція теж має свою символіку.

За однією з версій, спалюючи дідуха люди вважали, що так душі померлих повертаються на небо, за іншою – оберігали себе від злих сил. На Опіллі дідуха, який стояв на покутті, обмолочували на свято Василія. Господарі стелили верітку, палицею молотили дідуха і ділили зерно на три частини. Першу – давали коляднику, аби ним засіяти у хаті, другу – худібці, а третю – сіяли на полі, аби був гарний врожай.

За іншою версією, дідух стояв цілий рік у хаті та збирав усі проблеми з сім’ї та відвертав від хати негаразди та біди. У кінці року його спалювали.

У Коломиї придбати такий оберіг можна від 30 грн – за пару колосків пшениці, і до 400 грн – за величезний букет зі злакових культур. Всі вони прикрашені польовими квітами або ягодами. На ринку є чималий вибір, тож кожний знайде щось для себе.

До теми: Чи є у Коломиї глиняний посуд на Святвечір та яка ціна?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору