Почесне місце на столі в Святий вечір займає кутя. І цікаво, що у кожної ґаздині вона виходить геть інша і, мабуть, у цьому є щось особливе. Але чи знали ви, що окрім традиційної куті з пшениці, існують рецепти з рису та булгуру?
Якщо ні, то Інформатор ділиться ними з вами.
Традиційна різдвяна кутя
Інгредієнти:
- Пшениця – 1 ст.
- Сухофрукти (яблука, абрикоси, груші, сливи) – 150 г
- Родзинки – 100 г
- Мак – 100 г
- Горіхи волоські – 100 г
- Мед – 3 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
Спершу переберіть пшеницю, промийте її та замочіть на декілька годин або ще краще на ніч. Вранці злийте з пшениці воду, залийте її новою і варіть на повільному вогні до повної готовності.
Налийте в каструлю 2 літри води і покладіть її на вогонь. Сухофрукти переберіть та ретельно промийте. Після закипання води викладіть у каструлю сухофрукти та варіть їх 10-15 хвилин на повільному вогні. Потім зніміть з вогню й залиште узвар настоюватися на кілька годин.
Тим часом промийте мак і залийте його окропом. Повторіть цей крок ще раз. Пізніше накрийте кришкою й залиште на пів години. Злийте з розпареного маку воду і перетріть його в ступці разом із цукром.
Родзинки промийте й залийте на 10-15 хвилин окропом. Горіхи висушіть в духовці або на сухій сковороді, потім очистіть від лушпиння і подрібніть.
Готову пшеницю викладіть у миску, додайте до неї мак, узвар, родзинки, горіхи та мед. Перемішайте всі інгредієнти і подавайте кутю до столу.
Якщо ви цього року хочете приготувати щось небанальне, пропонуємо вашій увазі кутю з рису.
Інгредієнти:
- Рис – 0,5 ст.
- Мигдаль – 0,5 ст.
- Волоські горіхи – 0,5 ст.
- Мак – 0,5 ст.
- Родзинки – 0,5 ст.
- Курага – 0,5 ст.
- Мед – 2 ст. л.
Залийте мак окропом і залиште на 1-2 години. Курагу з родзинками помістіть в миску з кип’ятком також на 1-2 години.
Промите рис, залийте його водою, накрите кришкою і варіть на слабкому вогні до готовності.
Наріжте волоські горіхи і курагу. Мигдаль подрібніть в блендері.
У готовий рис додайте мед і розмішайте.
З маку злийте більшу частину води, а решту збийте блендером або перетріть у макітрі.
Складіть в одну миску курагу з родзинками та горіхи, додайте перетертий мак та теплий рис. Перемішайте.
Прикрасіть кутю на власний смак і подавайте до святкового столу.
Кутя з рису з апельсиновим соком
Інгредієнти:
- Рис – 1 ст.
- Сік апельсиновий – 2,5 ст.
- Родзинки – 100 г
- Курага – 100 г
- Фундук – 100 г
- Мигдаль – 100 г
- Чорнослив – 3 шт.
- Мед – 1,5 ст. л.
Рис добре промийте, пересипте в каструлю, в якій буде варитися. Залийте апельсиновим соком. Перемішайте, покладіть на вогонь і варіть до готовності.
Фундук і мигдаль посмажте на сухій сковорідці або в мікрохвильовій печі. Потім наріжте їх невеликими шматочками. Пересипте все у тарілку.
Курагу наріжте невеликими шматочками і подрібніть чорнослив.
У готовий рис всипте родзинки, курагу, чорнослив, подрібнений фундук, мигдаль, мед та добре перемішайте.
Різдвяна кутя з булгуру
Інгредієнти:
- Булгур – 0,5 ст.
- Вода – 1,5 ст.
- Мед – 2 ст. л. (або за смаком)
- Волоські горіхи – 50 г
- Мак – 30 г
- Родзинки – 50 г
Промиту крупу пересипте у невелику каструлю й залийте чистою водою. Покладіть на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть булгур до готовності на повільному вогні близько 15 хвилин.
Через 15 хвилин вода має випаруватися, а зерна – розбухнути і стати м’якими. Зніміть каструлю з вогню і дайте трохи охолонути.
Родзинки залийте окропом і залиште на 10 хвилин, а мак на 30 хв. Потім відкиньте на сито, подрібніть блендером до появи макового молочка.
Волоські горіхи підсушіть на сухій сковороді або в духовці, а потім дрібно нарубайте.
У теплий булгур додайте мед, родзинки, горіхи та мак. Ретельно перемішайте, щоб усі інгредієнти поєдналися між собою.
Різдвяна кутя з булгуру готова.
Фото та рецепти – з відкритих джерел.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com
Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237