Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чим прикметне 6 січня?

6 січня 2023 року в Україні триває 317 доба оборони від російських окупантів. Цього дня маємо важливі свята, а з Днем ангела привітайте власників таких імен: Євгенія, а також Клавдія, Пилип, Сергій, Микола.

Про всі свята 6 січня дізнавався Інформатор.

День пам’яті преподобномучениці Євгенії Римської. Вона була освіченою: добре читала латиною та грецькою мовою. Євгенія мала чудову пам’ять – усе, що вона чула одного разу, ніколи не зникало з її голови. Якось серед чисельних манускриптів Євгенія знайшла писання апостола Павла. Прочитавши його, прийняла рішення звернутися до християнства. Преподобномучениця вступила до монастиря та переселилася разом з усією сім’єю до Риму. Саме там за спроби долучити до християнської віри жінок та дівчат Євгенію Римську засудили до страти, що сталося у середині III століття, напередодні дня Різдва Христового.

Святвечір за юліанським календарем. Різдво – це день очікування важливої та радісної події – народження Ісуса Христа. 6 січня до самої Святої Вечері віряни дотримуються особливо суворого посту. Святвечір розділяє собою сорокаденний різдвяний або пилипівський піст та період різдвяних свят, що триває 12 днів.

Всесвітній день дітей-сиріт війни. Присвячений нелегкій долі дітей, що залишилися сиротами внаслідок військових дій, закріплений за датою 6 січня. На жаль, для України значення цього дня останнім часом зросло в рази, бо війна лишила сиротами велику кількість українських дітей. Проводиться він щорічно саме в цей день за ініціативою французької правозахисної організації SOS Enfants en Detresses. Цей день покликаний привернути увагу з боку широкої громадськості до нелегкої долі і до проблем дітей, що осиротіли з причини активних військових конфліктів.

День яблуні (Apple Tree Day). Раніше святкування присвячувалося найстаршій яблуні. Достеменно невідомо, яке саме дерево стало об’єктом свята (чи то яблуня Брамлі, чи яблуня Гранфера, вони обидві вважаються найстаршими та ростуть вже 200 років). Згодом почали шанувати саму яблуню і яблука. Цей день на Заході ще називають «Дайте лікарю вихідний». Все через користь, яка міститься у плодах цього дерева.

День прибирання ялинки (National Take Down the Christmas Tree Day) відзначають 6 січня.

День квасолі. Це той день, коли в 1884 році помер знаменитий генетик Грегор Мендель. Він використовував рослини квасолі і гороху для розробки теорій генетики рослин.

Історичні дати: 

1846 – Тарас Шевченко в Переяславі закінчив писати «Заповіт»;

2015 – Литва зупинила на своїй території мовлення російських державних телеканалів РТР Планета, РенТВ та НТВ-Мир – за перекручення інформації про події в Україні;

2019 – Православна церква України отримала томос про автокефалію

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору