Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чому ми на Різдво колядуємо?

Мабуть, ніхто з нас не уявляє Різдво без коляди. Дітлахи щороку ходять від хати до хати, аби прославляти Ісуса Христа і за свій мелодійний спів отримувати винагороду. Потім і дорослі збираються у так звану “велику коляду”. Але звідки взялася ця традиція?

Інформатор розповість вам усі деталі.

Коляда стала традицією ще у часи язичництва. Її пов’язували з культом Сонця.

За легендою наші предки святкували 3 фази Сонця: зимове та літнє сонцестояння і весняне рівнодення. Починається свято Коляди 25 грудня – день зимового сонцестояння. Цей день ще називають Коротуном. Коротун – це змій, який поїдає Сонце, а богиня Коляда народжує нове Сонце, яке язичники захищали від Коротуна. Проганяли Змія колядники піснями, прославляючи небеса, сонце, зірки, та своїм співом оповіщали про народження нового сонця. От такі обрядові пісні і стали називати колядками.

Після появи християнства обряд колядування став різдвяною традицією. З появою нового свята змінилася і тематика колядок. В цих піснях образи язичників стали переплітатися з біблійними героями. В нових колядках люди стали прославляти Ісуса Христа та його матір.

У древні часи, як і сьогодні, колядники брали з собою зображення Вифлеємської зірки і макет вертепу. За гарну коляду їх обдаровували грошима та різними солодощами. Під час святкування люди змагалися хто принесе більше подарунків. Багато наколядованого – добрий знак на майбутній рік.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору