Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Хто такий Юрій Руф і чому його іменем названо озеро в Коломиї

Поет і громадський діяч Юрій Руф народився на Тернопільщині і від перших днів повномасштабної війни пішов добровольцем на захист України. Воював у складі львівської 24-ї бригади. Загинув навесні 2022 року героїчно на Луганщині і удостоєний нагороди “За мужність”. 

Та все ж коломиянам невтямки, чому саме його іменем назване озеро і що пов’язує Героя із Коломиєю. Інформатор спробував це з’ясувати.

Найперше треба знати, що батьки Юрія Руфа (справжнє прізвище Дадак) проживали в Коломиї і в нашому місті він не чужа людина, хоча народився в Бережанах Тернопільської області. Зараз батьки захисника проживають у Львові.

Зокрема саме Юрій був у приймальній комісії Коломийського політехнічного коледжу і саме директор цього коледжу Андрій Ляшеник був ініціатором присвоєння імені Героя вулиці в Коломиї.

Та спершу мова йшла про перейменування його іменем вулиці Шарлая, але сестри загиблого коломиянина Сергія Ніньовського просили перейменувати цю вулицю іменем брата, адже тут він виріс.

А відтак виникла ідея з перейменуванням озера. Пропозиція спершу надійшла від дядька загиблого Героя Володимира-Юрія Дадака, який мешкає у Королівці. Згодом до міської ради надійшли листи і від батьків Юрія.

Рішення про присвоєння міському озеру його імені не громадські слухання не виносилося. На вересневій сесії Коломийської міської ради депутати підтримали таку зміну одноголосно.

А 19 грудня Дадаку Юрію Романовичу (Юрію Руфу) було присвоєно звання почесного громадянина міста Коломиї, посмертно.

Історія Юрія Руфа

Юрій Руф народився 26 вересня 1980 року в Бережанах, що на Тернопільщині.

Юрій Руф (Юрій Дадак) — поет, письменник, вчений, громадський діяч, засновник літературного проєкту «Дух Нації», власник бренду «Ґвер». Автор збірок «Багряна лірика», «Час Революції», «На зламі епох».

Був відомий критичними поглядами на традиційну українську поезію, де, за його словами, українців переважно зображають, як бідних і нещасних.

Поезію Юрія Руфа включали до українських сучасних націоналістичних поетичних збірок «Голос крові» (2013) і «Відлуння свинцевих громовиць» (2015).

Ведучий заходів, поет, викладач, доцент Національного лісотехнічного університету України, засновник бренду одягу «Gwear» та літературно-просвітницького проекту «Дух нації», волонтер.

Як відомо, нещодавно Хмельницька міська рада перейменувала вулицю Чехова і провулок Чехова у вулицю і провулок Юрія Руфа. У Львові також названа вулиця на його честь.

Не приймав малоросійства ані в поглядах, ні в діях. Він обрав шлях борця, і був таким у всьому – не схильний до ниття та гниття душі.

До зброї взявся у перші ж дні повномасштабного вторгнення і боронив Україну на Луганщині в складі 24-ої ОМБр імені короля Данила.

41-річний Юрій Руф загинув біля Попасної.

Українського письменника Юрія Руфа Президент України Володимир Зеленський нагородив посмертно орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Про це йдеться в указі глави держави №334/2022 від 14 травня.

У нього залишилася дружина та дві доньки.

Останній вірш, який Руф опублікував 19 березня:

Відтінком домни небеса палають,
Горизонтальні вогняні хвости
В щілинах рваних хмар на виднокраї.
Далеко в полі зблиснув терикон.
Гарячий диск на старт в зеніт піднявся,
В туману вранішнього піні покупався.
Новий світанок й новий день зійшов на трон.

Світла пам’ять захиснику України. Він міг би ще так багато встигнути створити прекрасного, цінного. Але безглузда війна бере золотом і Україна справді втрачає цінне.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Інформацію підготувала Наталка Сандецька

Нагору