Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Собор Пресвятої Богородиці, Карпатська Республіка і День народження Елвіса: свята і дати 8 січня

У неділю, 8 січня, 319 день війни Росії проти України. Три роки тому цього збили український Boeing 737, в авіатрощі загинуло 176 людей. 

Інформатор зібрав для вас усі прикметні дати й свята цієї днини.

Іменини сьогодні відзначають: Августа, Агрипина, Олександр, Анфіса, Василь, Григорій, Дмитро, Еварест, Юхим, Ісаакій, Костянтин, Констанцій, Леонід, Макарія, Марія, Михайло, Никодим, Микола.

Сьогодні, 8 січня, за юліанським календарем святкується Собор Пресвятої Богородиці. У Вірменії в цей день відзначають День донора, у Штатах — День спостереження за чоловіками, а у світі — День англійської іриски. Також сьогодні відзначають День текстового набору, День обертання Землі, День вартового та День краси і поезії в роботі.

Собор Пресвятої Богородиці

8 січня в церковному календарі — Собор Пресвятої Богородиці за юліанським календарем. Свят, присвячених Пресвятій Богородиці, протягом року відзначається декілька, проте 8 січня вважається соборним, тобто, загальним днем. У цю дату вшановують не лише Діву Марію, але й інших пов’язаних з нею членів сім’ї і святих.

Раніше вважалося, що це свято для жіноцтва важливіше, ніж Різдво, оскільки пов’язане з Матір’ю Божою. В народі вірили, якщо вагітна жінка чи її чоловік, навіть через крайню необхідність, працюватиме в цей день, то у неї народиться дитина з фізичними вадами. На Богородицю відвідують повитух, пригощаючи їх вечерею, а також справляють обіди та панахиди по померлих.

 День обертання Землі

У цей день в 1851 році французький фізик Леон Фуко вперше наочно продемонстрував, як обертається наша планета, підвісивши наповнену свинцем латунну кулю з вершини Пантеону в Парижі. Це була перша задовільна демонстрація обертання Землі з використанням лабораторного обладнання, а не астрономічних спостережень.

Леон Фуко був французьким математиком і астрономом, який найбільш відомий своїм винаходом маятника, що демонструє обертання Землі. Але він також був майстром-винахідником і зробив свій внесок у багато галузей науки.

Збиття українського Boeing 737

Збиття Boeing 737 під Тегераном — авіакатастрофа, що трапилась 8 січня 2020 року, о 6:14 за іранським часом. Літак Boeing 737—800 належав авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України». Загинули усі, хто перебував на борту: 176 осіб, з яких 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Усі члени екіпажу та двоє пасажирів були громадянами України. Серед пасажирів було 24 неповнолітніх, з них 19 дітей до 12 років. Найменша дитина — 2018 року народження. 9 січня 2020 року було оголошено днем жалоби в Україні та Ірані.

За кількістю жертв катастрофа увійшла до п’ятдесяти найбільших авіакатастроф у світі. В історії української пасажирської авіації подібна катастрофа літака Як-42 сталася 1997 під Салоніками, за 22 роки до того. Керівництво МАУ заявило, що технічний стан літака був хорошим, помилка пілотів виключена, а екіпаж було заздалегідь підсилено досвідченими пілотами враховуючи складність рейсу.

11 січня 2020 року, президент Ірану Хасан Рухані визнав, що літак було «випадково» збито ракетами, випущеними Корпусом вартових Ісламської революції. За словами офіційних представників Ірану, причиною трагедії став людський фактор.

Гуцульська Республіка

1919 — в с. Ясіня теперішньої Закарпатської Гуцульщини провідна коляда місцевих гуцулів «завершилася» роззброєнням угорської залоги та встановленням української Гуцульської Республіки.

Народження Елвіса

Елвіс Преслі народився у місті Тупело близнюком у сім’ї Вернона і Ґледіс Преслі (англ. Vernon and Gladys Presley), проте його брат, Джессі Гарон, не вижив. Сім’ї Преслі жилось нелегко — і справи погіршились, коли батько майбутнього співака у 1938 році відсидів два роки у в’язниці за підробку банкових чеків.

Сам Елвіс із дитинства виростав в оточенні музики й релігії: неодмінно відвідував церкву та співав у церковному хорі християнської п’ятидесятницької церкви (Церква Асамблеї Бога).

Мати Преслі особливо стежила за манерами сина, прищепивши тому на все життя виняткову ввічливість і пошану до старших. Уже на своє одинадцятиріччя Елвіс отримав замість велосипеда, який сім’я не могла собі дозволити,— гітару. Ймовірно, на такий вибір вплинув перший музичний успіх Елвіса, адже за декілька місяців до того він отримав приз на ярмарку за виконання американської народної пісні «Стара вівця».

Помер Елвіс 16 серпня 1977 року.

Хто ще народився 8 січня

1859 — Степан Смаль-Стоцький, український мовознавець і педагог, літературознавець (один із перших теоретиків українського віршування).

1888 — Гнат Юра, український актор і режисер.

1922 — Величко Осип, український різьбяр і педагог.

1935 — Василь Симоненко, український поет («Лебеді материнства», «Ти знаєш, що ти людина?», «Україні»), журналіст, один з активістів руху «шістдесятників».

1942 — Стівен Гокінг, видатний британський фізик-теоретик, член Британського наукового Королівського товариства та Академії наук США.

1947 — Девід Бові, британський рок-музикант, співак, продюсер, аудіоінженер, композитор, художник, актор.

1999 — Дам’яно Давід, вокаліст італійської рок-групи Måneskin.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору