Коломия До сайту

Степанів день, свято хореографів та День народження Параджанова: що відзначаємо 9 січня

Понеділок, 9 січня, 320-й день війни в Україні. У світі святкують Міжнародний день хореографа. Віряни вшановують пам’ять Святого Стефана. До Нового року залишилось 356 днів.
320-й день війни в Україні.

Інформатор розповість більше про свята, іменинники і дати 9 січня.

Іменини сьогодні відзначають власники таких імен: Степан, Федір, Лука, Йосип, Давид, Яків.

За релігійним календарем сьогодні, 9 січня, вшановують пам’ять християнського мученика Стефана. Його притягнули за християнську проповідь в Єрусалимі та побили камінням приблизно в 33-36 рр.

Святий Стефан відомий, як істинний шанувальник християнської віри, який постраждав за Господа у віці 30 років. Він все життя проповідував християнство і успішно перемагав іудеїв в суперечках. За це його обмовили, розповідаючи, що він богохульствує.

Стефан постав перед судом і виголосив промову про історію юдеїв, дорікаючи їм у тому, що вони женуть пророків. Під час проповіді святому з’явився Ісус, Стефан сказав про це людям, але ті закрили вуха і відвезли святого за місто, де били камінням. Від травм Стефан помер, а тіло його було залишено на поживу звірам, але його таємно поховали християни.

На честь пам’яті святого сьогодні відзначається народне свято 9 січня – Степани зимові.

У світі відзначають Міжнародний день хореографа. Без людей цієї професії неможливо уявити не тільки балет чи танець, але й художню гімнастику та фігурне катання. Хореографам вдається поєднувати в своїй роботі спортивну завзятість та творчий підхід.

Цього дня 1951 року у Нью-Йорку відбувається офіційне відкриття штаб-квартири ООН, а 1970 року народилася бельгійсько-канадська співачка Лара Фабіан.

Також цього дня відзначають День гри в Бога та День статичної електрики.

9 січня 375 років тому Богдана Хмельницького обрано Гетьманом Запорізької Січі.

Хто сьогодні народився:

1890 – Карел Чапек, чеський письменник.
1907 – Микола Лівицький, український громадсько-політичний діяч, Президент УНР в екзилі.
1913 – Річард Ніксон, 37-й президент США.

1924 народився Сергій Параджанов – український і вірменський кінорежисер, головний режисер легендарного фільму “Тіні забутих предків”.


1944 – Джиммі Пейдж, британський музичний діяч, один з найкращих гітаристів, створив рок-гурт “Led Zeppelin”.
1982 – Кетрін, герцогиня Кембридзька, дружина Вільяма, герцога Кембридзького, онука королеви Єлизавети II, сина Чарльза, принца Уельського і принцеси Діани.
1987 – Олена Підгрушна, українська біатлоністка, заслужений майстер спорту України, чемпіонка Олімпійських ігор.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.