Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Клуб “стокільових” та коломийські красуні з минулого століття

фото з колекції німецького колекціонера Вольфганга Віггерса

Клубів за інтересами у минулому столітті в Коломиї не бракувало. Але от спільнота людей з вагою понад 100 кілограмів привернула навіть увагу преси. А тим часом тендітні коломийські панни перемагали  на конкурсах краси Австро-Угорщини.

Цікавинки з минулого розповіла науковиця музею історії міста Коломия Мирослава Кочержук. Інформатор ділиться вражаючими сторінками історії нашої любої Коломиї.

Клуб стокільових

В 1931 році серед мешканців нашого міста (мабуть, не надто тендітних) виникла ідея заснування клубу «стокільових», який би об’єднував коломиян з понад стокілограмовою вагою.

Як сповіщала газета «Tygodnik Pokucki Zjednoczenie» за 29 березня цього року, для реалізації задуму потрібно було хоча б десять бажаючих.

На очільника клубу претендент уже був – якийсь Петро П.

Є деякі сумніви, що цей клуб таки заіснував, принаймні в наступних числах часопису ніяких повідомлень про це не знаходимо. Та й таких огрядних коломиян у ті часи було не так і багато – чи то через спосіб життя, чи «здоровіші» продукти харчування – про що свідчать хоча б давні світлини.

До теми: 50 унікальних фото Коломиї з минулих сторіч

Та все ж, ідея цікава, а ще цікавіше було б дізнатися, якою мала бути мета діяльності клубу – чи не спільна боротьба з лишніми кілограмами?

Панна Стефа летить до Зальцбурга

А от молодій коломиянці Стефанії Стеллі Фальберівні надмірна вага точно не загрожувала, якраз навпаки – дівчина цілком підтвердила знамениті слова коломийки «…в Коломиї дівки файні, як пшеничне тісто», адже здобула перемогу на конкурсі краси в австрійському місті Гмунден з нагоди відкриття там курортного сезону.

Часопис «Tygodnik Pokucki Zjednoczenie» за 6 вересня 1931 року повідомляв цю приємну звістку, яка зрештою не стала великою несподіванкою для коломиян, бо надзвичайна врода панни Стефанії була добре знана містянам.

Часопис «Tygodnik Pokucki Zjednoczenie» за 6 вересня 1931 року

Часопис «Tygodnik Pokucki Zjednoczenie» за 6 вересня 1931 року

Як бачимо, оцінило її й журі конкурсу, очолюване професором музикології й композитором Юліушем Варгою, до якого входили скульптори, художники та актори придворного віденського Бургтеатру.

Переможниця отримала цінні подарунки, зокрема античні каблучки та екскурсійну подорож літаком над Зальцбургом, а також провела конференцію з представниками берлінського театру Рейнгарда.

Наталка Чолій  у костюмі керамічного флякона

На світлині Наталка Чолій в костюмі «керамічний флякон». 1935 р.

На світлині Наталка Чолій в костюмі «керамічний флякон». 1935 р.

Першу нагороду в 1935 році на костюмованому балу у Львові отримала й українка, коломийська красуня Наталка Чолій (Перфецька) за оригінальний маскарадний костюм «керамічний флякон», знимку якої поміщено у збірнику «Коломия й Коломийщина».

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наукова співробітниця Музею історії міста Коломиї

Мирослава Кочержук

Нагору