Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 10 січня

10 січня – вівторок, в Україні триває 321 доба повномасштабного вторгнення росії в Україну. Сьогодні іменини відзначають власники таких імен: Олександр, Петро, Аркадій, Юхим, Микола, Гнат, Симон.

Інформатор розповість більше про свята, іменинники і дати 10 січня.

Всесвітній день метро

Кожного року цього дня з 1863 року, від коли в Лондоні було відкрито першу лінію метрополітену довжиною шість кілометрів відзнають Всесвітній день метро. Для XIX століття це стало резонансною подією, адже в багатьох країнах головним видом транспорту ще залишався кінний. В наш час метро має ключове значення для міської інфраструктури, а його потужності дозволяють перевозити величезну кількість пасажирів.

До слова, в Україні є три міста в яких є метрополітен – Київ, Харків та Дніпро.

День своєрідних людей

10 січня відзначається День особливих (дивних) людей. Не зважаючи на те, що це поняття є дуже розповсюдженим, мало хто точно знає його сенс. Тому метою ініціаторів свята стало розповсюдження інформації про відмінні риси дивних людей.

Згідно з визначенням, особлива людина не має наміру довести комусь свою думку. Завдяки набуттю гармонії у своєму житті, їй це стає непотрібним. Така людина налаштована на щастя, вона може бачити незвичайне у кожній речі та явищі.

Особливі люди часто виявляють свій внутрішній стан через зовнішні образи. Для цього вони використовують яскраві фарби в одязі або кольорі волосся, наносять на тіло татуювання, одягаються всупереч погодним умовам.

День порятунку орлів

День порятунку орлів відзначають щороку 10 січня. Однією з основних цілей створення цього свята є підвищення поінформованості про орлів та спрямування загальних зусиль на збереження цих птахів, а також запобігання їх зникненню. Нині браконьєрство, пестициди та інші небезпеки продовжують загрожувати популяціям орлів.

День гіркого шоколаду

Шоколад із відсотковим вмістом какао 70 або вище є найкориснішим. Темний шоколад найкраще підходить для вас, тому що це найменш оброблений шоколад, а отже, він містить найбільшу кількість флавоноїдів, що містяться в какао-бобах.
Флавоноїди мають низку лікувальних властивостей, включно з протираковими, антиоксидантними, протизапальними та противірусними властивостями.

День гіркого шоколаду – ще один привід для шоколаду!

День шанування кімнатних рослин

Це щорічне свято мало б пригадувати, якими важливими та особливими є для нас кімнатні рослини.

Про те, що люди починають що раз більше турбуватися про свої кімнатні рослини, свідчить і новина про відкриття у Лондоні першого п’ятизіркового безкоштовного готелю для рослин, де вони забезпечені найкращим доглядом: їх поливають, підживлюють, пристосовують відповідний рівень вологості та освітлення. Готель закликає подарувати рослинам свято та надає до послуг клієнтів 100 номерів.

Численні наукові дослідження підтверджують позитивний вплив контакту з природою на психічне благополуччя людини, а саме, взаємодія з природою:

  • покращує сон;
  • покращує самопочуття при переживанні стресу та депресії;
  • зменшує рівень тривоги та агресії;
  • сприяє когнітивному та фізичному розвитку дитини;
  • сприяє просоціальній поведінці та соціальним зв’язкам;
  • підвищує рівень суб’єктивного благополуччя та задоволеності життям;
  • сприяє одужанню після хірургічних втручань.

Для жителів мегаполісів кімнатні рослини стають альтернативою повноцінної взаємодії з природою у щоденному житті.

День пам’яті святого апостола Никанора

10 січня відзначається День пам’яті святого апостола Никанора. Про його життя існує дуже мало інформації. Але достеменно відомо, що він був одним із семи апостолів, які після страти та воскресіння Ісуса Христа об’єдналися та почали дияконське служіння. Згідно зі Святим Писанням, на них зійшов Святий Дух, тому їхню віру неможливо було поколихати чи спростити.

Після розп’яття сина Божого та його Вознесіння з’явилась велика кількість прихильників християнської віри. Але гоніння на вірних з боку влади у Єрусалимі продовжувалися ще певний час. Їх переслідували та жорстоко вбивали за любов до Христа, тому й Никанора принесли у жертву Богу, «як ягня».

Святого апостола разом з двома тисячами єрусалимських християн було вбито у той день, коли від побоїв камінням загинув святий архідиякон Стефан.

Цей день в історії:

  • У 49 році до нашої ери  Юлій Цезар, який повертався із завойованої ним Галлії, перетнув прикордонну річку Риму Рубікон. Вислів “перейти Рубікон” відтоді став крилатим.
  • 10 січня 1863 року в Лондоні відкрився рух по першому метрополітену у світі — маршрут довжиною чотири милі з’єднав сім станцій і на його проїзд з кінця в кінець необхідно було 33 хвилини.
  • 10 січня 1920 року набув чинності Статут Ліги Націй, ратифікований 42-а країнами-учасниками Паризької мирної конференції.

На першому засіданні Ліги був ратифікований і набрав чинності Версальський договір, яким завершилася І Світова війна. Згідно з договором, переможена у І Світовій війні Німеччина передавала державам-переможницям певні завойовані нею раніше території.

  • 1942-го компанія Ford Motor Company почала виробництво автомобілів моделі Jeep.
  • 10 січня 1946 року відбулося перше засідання Генеральної Асамблеї ООН.
  • У 1962-му сталася найбільша в історії лавин катастрофа: обвал із Невадо-Уаскаран (Перу).

Народилися:

  • 1934 рік – Леонід Кравчук, український політичний і держаний діяч, перший президент України (1991-1994 років).

1 грудня 1991 року Леонід Кравчук обраний президентом України на перших прямих президентських виборах, набравши 61,6% голосів. 8 грудня 1991 р. підписав із лідерами Росії й Білорусі Єльциним та Шушкевичем Біловезьку угоду, що поклала край Радянському Союзу.

  • 1938-й  Дональд Кнут, американський учений, «батько» сучасного програмування.

Автор всесвітньо відомої серії книг, присвяченої основним алгоритмам і методам обчислювальної математики.

  • В 1981-му народився Алан Бадоєв, український режисер і кліпмейкер осетинського походження.

Відомий роботою з популярними українськими та російськими виконавцями – зйомкою відеокліпів. Автор повнометражного фільму “OrangeLove”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору