Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

День “Дякую”, рівності на роботі й таємного приятеля: свята 11 січня

11 січня – середа. Сьогодні 322 день повномасштабної війни росії проти України, а до Нового року залишилось 354 дні. 11 січня іменини святкують Хома, Вікентій, Тимофій, Степан, Григорій, Сергій, Павло, Петро, Микола, Андрій, Олексій, Василь, Данило, Іван, Констянтин, Федір, Ганна. 

Інформатор розповість, чим цікавий нинішній день.

Міжнародний день “Дякую”. Неможливо точно встановити, хто був ініціатором цього свята. Існують різні версії – від заснування події ЮНЕСКО чи ООН (але в календарях цих організацій такого свята немає) до невідомої фірми-виробника вітальних поштових листівок, яка таким чином намагалася покращити свої прибутки. Дата найпершого святкування теж документально не зафіксована, але приблизно це відбулося на початку 2000-х років.

Всесвітній день скетчноутингу – форми візуальних нотаток, яка дозволяє людям швидше та якісніше запам’ятати інформацію, висловити свої ідеї та проявити більше творчості. Важливість скетчноутингу полягає в тому, що для деяких людей це єдиний шанс запам’ятати інформацію. Такі люди – візуали, а ескізи з малюнками та словами є для них технікою запам’ятовування. Ініціаторами святкування дня стали Майк Роде і Мауро Тозеллі – творчі люди, які з групою однодумців дизайнерів і продюсерів створили компанію Sketchnote Army з метою продемонструвати скетчі та їх творців зі всього світу. Вперше свято було проведене у 2016 році.

Міжнародний день рівності на роботі. Основна мета – заохотити різноманіття робочих місць, побороти дискримінацію за ознакою статі, віку, раси, релігії та фізичних чи розумових вад, яка існує у сфері зайнятості. Вперше цей день відзначили у 2017 р. у Лондоні в будівлі Leadenhall Building. Також пройшли заходи по всьому світі – в США, Австралії, Японії.

Головна мета свята є і його найбільшою проблемою. Незважаючи на те, що в більшості країн діють антидискримінаційні закони, нерівність на роботі розповсюджена навіть у розвинутих державах. Основна причина такого положення – упередженість. Багато роботодавців ненавмисно чи несвідомо оцінюють робітників упереджено замість того, щоб спиратись тільки на досвід, знання та навички. Боротьба за рівність триває вже десятиліттями.

День таємного приятеля – день людини, яка слухає та надійно зберігає ваші таємниці. Історія створення свята досі невідома, але це гарний привід взаємно підтримати друга та підкреслити вплив справжніх приятелів на наше психологічне здоров’я та благополуччя.

Православні віряни 11 січня віддають шану пам’яті Вифлеємських немовлят, яких вважають мучениками, незважаючи на те, що вони навіть не знали Ісуса, не в силу віку не могли усвідомлювати події тих часів.

Згадка про немовлят-мучеників є тільки в Євангелії від Матвія. Воно оповідає про східних волхвів, які, побачивши зірку в небі, зрозуміли про народження в Юдеї нового «Царя». Волхви відправилися в Єрусалим до правителя Ірода з проханням вказати їм на цього царя, адже гадали, що немовля – спадкоємець Ірода. Але така звістка не втішила Ірода, він побачив в немовляті конкурента і того, хто зазіхає на його престол, адже сам отримав його не за правом.

Ірод у люті наказав вбити у Вифлеємі та околицях усіх хлопчиків віком до двох років. Згідно з дослідженнями і даними істориків, кількість вбитих немовлят сягнула 14 000. Але Ісус оминув смерті, бо Йосип та Марія за вказівкою ангела повезли сина до Єгипту.

Який це день в історії?

  • 1787 рік – Вільям Гершель відкриває існування супутників планети Уран;
  • 1803 рік – Монро і Лівінгстон вирушили в морську подорож з США до Парижа, щоб купити Новий Орлеан, в результаті чого США купили цілий штат Луїзіана;
  • 1864 рік – в Лондоні відкрився вокзал Чарінг Крос;
  • 1974 рік – в Кейптауні у Сью Розенковіц народилося шестеро близнят, діти вижили.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору