Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

День народження Марії Приймаченко: цікаві факти про художницю

114 років тому, 12 січня 1909 року, світ подарував нам Марію Приймаченко, яка стала легендарною художницею, і якою нині пишаються українці.

Інформатор пропонує дізнатися більше про цю талановиту жінку.

Марія Оксентіївна Приймаченко народилася на Київщині. Вона закінчила тільки 4 класи, але це не завадило їй здобути художню освіту. Майстриня, яка виготовляє тканини на ткацькому верстаті, помітила Марію та запросила до експериментальної майстерні в Київському музеї українського мистецтва, що згодом стала Школою народних майстрів.

Жінка любила творити і за все своє життя створила понад 800 картин. Художниця отримала справжню популярність вже у 27 років завдяки роботі «Звірі з Болотні». Після цього її картини були на Всесоюзній виставці в Москві, на Міжнародній виставці в Парижі, у Варшаві, у Софії, у Монреалі, у Празі.

Роботи Марії Приймаченко залишили свій слід навіть в сучасній історії. Продавши лише одне її полотно, на фронт купили 125 автівок. А ще у перші місяці війни  її картини рятували з окупованого Іванкова на Київщині.

Минулого року Президент України Володимир Зеленський нагородив Марію Приймаченко відзнакою «Національна легенда України».

До теми: У Коломиї можна придбати картину та одночасно допомогти “Едельвейсам”. Картини присвячені творчості Марії Приймаченко.

Фото взяте з мережі

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору