Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Новий український шедевр | Чому варто переглянути фільм “Щедрик”?

“Щедрик” – це світло, яке появляється після темряви. Це фільм, який торкнеться душі кожного українця, а особливо тих, хто зараз живе в часі війни. Адже у пору повномасштабного вторгнення сцени кінострічки відчуваються значно гостріше, підсвідомість згадує тобі ті флешбеки з власного життя: гул сирен, похід в укриття та страх. Українці, як ніхто відчувають особливий зв’язок з героями фільму. Наша історія знову повторюється, але вже у 21 столітті. Ми боремося далі і маємо надію на світле майбутнє.

Інформатор відвідав прем’єру в кінотеатрі “Стрічка” та готовий розповісти, чому все-таки варто піти на фільм, як оцінили глядачі в залі та свої враження.

Сюжет

Події розгортаються у 1939 році. Місто Станіславів (Івано-Франківськ).

В одному будинку живе сім’я українців, євреїв та поляків. Коли вони всі тільки переїхали, їхні стосунки були далеко не ідеальними, особливо між українцями та поляками. Проте початок Другої світової війни все змінив. Окупація Польщі німцями, а пізніше “визволення” України Радянським Союзом зближує людей і показує хто тут реальний ворог.

А далі довга війна, заслання у Німеччину та Сибір, розстріли та біль, але в цьому домі завжди є надія на світле майбутнє та мрії, які й символізує “Щедрик” у дитячому виконанні.

За словами творців фільму робота над стрічкою “Щедрик” розпочалася задовго до повномасштабного вторгнення. Тоді засновники навіть не могли подумати наскільки буде близьким глядачеві цей фільм. Сцени, де “визволителі” прийшли в місто нагадають нам сьогодення. Адже методи радянських солдатів нічим не відрізняються від методів загарбання російських військових. Чітко показано, що вони теж крали навіть беззмістовні речі, насильно міняли прапори та розселяли у квартири вбитих мирних жителів військових.

“Головне, що є в цьому фільмі, то це історичний контекст розуміння того, що відбувається зараз. Знаючи історію і те, що було в минулому, ми можемо формувати своє майбутнє”, – переконана режисерка Олеся Моргунець-Ісаєнко.

“Щедрик” – це маленька енциклопедія з історії України, де чітко відтворені події того часу. Цей фільм про незламність українців, про нашу запеклу боротьбу, і впершу чергу про людяність. Українці мають подивитися це кіно, щоб вкотре пригадати, щоб вкотре задуматися, що нас нічого не зламає і ми за нашу незалежність та країну боротимемося до кінця.

“Цей фільм має побачити кожен українець, адже у ньому гарно показали, як у довоєнні часи і в період війни уживалися різні національності. Вразило їхнє толерантне ставлення один до одного. У кінострічці збрегли кожну націоналістичну ідентичність. Після фільму залишається тільки одне запитання: чому так мало сеансів? Потрібно популяризуватии українське кіно та культуру. Тим паче бачимо, що зал був повністю заповнений, тож бажаючі є”, –  про свої враження після сеансу розповів нам коломиянин Остап.

“Я вражена. Фільм, який тримає у напрузі весь час. Життєві сюжетні лінії, дивовижна акторська гра, ідеальна естетика. Горда, що українці знімають настільки якісний продукт. Браво!” – розповідає коломиянка після сеансу.

У фільмі найважливіший акцент зробили на людяність та доброту. Адже паралельно із українським “Щедриком” лунають і польські колядки, а поряд із християнським Різдвом за тим самим столом тією самою родиною святкується і єврейський празник.

Цей фільм вартий вашої уваги. У Коломиї прокат тільки розпочався, тому купуйте квитки за посиланням та гайда підтримувати український культурний фронт!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Вікторія Ровенчук

Нагору