Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 14 січня

Субота – 14 січня, в Україні триває 325 доба повномасштабного російського вторгнення в Україну. Сьогодні маємо кілька цікавих свят. А іменини відзначають власники таких імен: Василь, Богдан, В’ячеслав та Григорій.​ 

Інформатор розповість більше про свята, іменинники і дати 14 січня.

Старий Новий рік

14 січня в Україні та в деяких інших країнах відзначається Новий рік за юліанським календарем. Це свято ще називають старим Новим роком. Традиційно воно вважається завершальним у циклі різдвяних свят, хоча попереду ще святкування Водохреща.

Сама назва Старий Новий рік є досить суперечливою, оскільки поєднує у собі протилежні за змістом поняття: старий та новий. Проте вкупі вони надають виразу певного змісту. Свято з’явилося внаслідок зміни стилю літочислення. Його відзначають у тих православних країнах, де церква продовжує використовувати юліанський календар.

Саме юліанський стиль літочислення використовувався нашими пращурами. До цього календаря входили 12 місяців, що залежали від природних явищ. Юліанський календар використовувався на наших землях до початку 20 століття та на 2 тижні відставав від григоріанського, яким на той час користувалися західноєвропейські країни.

Задля скорочення цього розриву 25 лютого 1918 році Центральна Рада прийняла закон про введення григоріанського календаря. Таким чином, святкування нового року перемістилося на два тижні назад, а 14 січня, яке припадало на День Святого Василя, продовжували святкувати як Новий рік за старим календарем. Так і з’явилася назва Старий Новий рік.

Всесвітній день логіки

14 січня 2019 року у багатьох країнах ознаменувалося першим святкуванням Всесвітнього дня логіки.

Ініціаторами запровадження події виступили міжнародні організації ЮНЕСКО та CIPSH. Їхню ідею було підтримано та затверджено на Головній конференції ЮНЕСКО, яка проходила у столиці Франції наприкінці 2019 року. Дату для святкування події обрано на честь видатних логіків XX ст. Саме цього дня народився Альфред Тарський та помер Курт Гедель.

Міжнародний день повітряного змія

День «Організуйте свої домашні справи»

День «Вдягніть вашого улюбленця»

Християнські свята

День Святого Василія

Щороку 14 січня православні віряни відзначають велике церковне свято – День пам’яті Василія Великого. Він прославився як вселенський учитель, який написав безліч богословських праць та запровадив правила чернецтва. Святитель є покровителем землеробства, тому у цей день люди, йдучи в гості, засівають пашницею домівки господарів на добру долю.

Народився Василь близько 330 року у грецькому місті Кесарії у знатній побожній родині. Здобувши вищу освіту, він вирішив присвятити своє життя служінню Всевишньому. Прийняв хрещення та усамітнився разом з однодумцями, заснувавши громаду на зразок чернечої.

Через деякий час Василь повернувся до рідного міста та був висвячений у сан диякона, а згодом став єпископом Кесарії Каппадокійської.

За часи свого служіння святитель відзначився ревним захисником віри у Пресвяту Трійцю. Зіткнувшись з жорстокими гоніннями послідовників християнства, які були влаштовані імператором Валентом, архіпастир єдиний з усіх єпископів безстрашно протистояв його владі. Також святитель проповідував та займався добродійністю. Неподалік Кесарії він збудував декілька закладів, в яких могли проживати нужденні.

Першого дня 379 року внаслідок хвороб, спричинених аскетичним способом життя, архієпископ Кесарії відійшов у вічність.

Обрізання Господнє

Щороку, починаючи з IV ст., 14 січня православна церква відзначає важливе свято – Обрізання Господнє. Згідно з законом Старого Завіту обряд здійснювався над хлопчиками, яким виповнилося вісім днів, та був символом союзу із Всевишнім.

У юдеїв значення акту обрізання було схожим з хрещенням, яке вважається початком повноцінного життя християнина. Кожен, хто уникав обряду, ставав відступником та іновірцем, який не гідний звертатися до Єдиного Бога.

Над восьмиденним Божим немовлям було проведено обряд обрізання за усіма правилами та наречено ім’ям Ісус, тобто Спаситель. Оскільки Син Божий був безгрішним, він міг не піддаватися процедурі. Отці Церкви тлумачать цю подію таким чином: Ісус показав своє смирення перед Господом та був зарахований до людського роду, щоб з часом виконати свою місію – взяти на себе всі земні гріхи заради вічного життя.

Для вірян свято Обрізання Господнього символізує духовне обрізання, яке полягає в обмеженні гріховних пристрастей та створенні нового зв’язку у любові та мирі між людиною та Отцем Небесним через його Сина.

Саме визначення «обрізання» – це якесь обмеження, видалення.  Тобто Христос забрав всі гріхи і таким чином пояснив, що людям необхідне духовне обрізання – обмежити себе від таких гріховних пристрастей як егоїзм, гординя та інші.

В цей день у храмах проводять богослужіння. Також 14 січня – це свято Нового року за старим стилем, коли хлопці посівають та співають пісні, а дівчата ворожать.

Цей день в історії:

14 січня 1642 року король Карл Стюарт особисто прибув до Палати громад, щоб заарештувати лідерів непокірної більшості. Це було розцінено як безпрецедентне зазіхання на привілеї парламенту і стало фактичним початком громадянської війни, що привела до падіння монархії.

14 січня 1761 року біля міста Паніпат у Північній Індії відбулась одна з найбільших битв XVIII століття — війська Афганської імперії, що виступали у союзі з мусульманами занепалої Імперії Моголів, здобули перемогу над індуїстською армією Конфедерації Маратхів, підтримуваною французами.

14 січня 1943 року в Касабланці (Марокко) відбулась таємна конференція за участю президента США Франкліна Рузвельта і прем’єр-міністра Британії Вінстона Черчілля. На ній були обговорені плани спільних військових дій проти Німеччини та її союзників, відкриття другого фронту в Європі і прийнято рішення вимагати безумовної капітуляції від Німеччини, Італії та Японії.

14 січня 1994 року в москві оприлюднено спільну заяву президента України Леоніда Кравчука, президента США Білла Клінтона та президента Росії Бориса Єльцина щодо вивезення з української території стратегічної ядерної зброї та принципової згоди РФ надати компенсацію. Ця заява фіксувала міжнародні зобов’язання України отримати без’ядерний статус, незважаючи на спротив українського парламенту.

4 січня 2011 року президент Бен Алі відправив уряд у відставку і вилетів до Саудівської Аравії. Наступного дня Конституційна рада Тунісу усунула його від влади і призначила тимчасовим виконувачем обов’язків президента спікера парламенту Фуада аль-Мубазаа.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору