Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

15 січня: про що розповість ця дата

У неділю, 15 січня, Україна вже 326 днів захищає свою територію від російських загарбників. У світі цього дня відзначають день снігу, релігії, фрешу, капелюха, камбучі, бублика та Вікіпедії. З іменинами сьогодні привітайте чоловіків на ім’я: Борис, Кузьма, Марко, Петро, Серафим, Сергій, Сильвестр, а серед жінок – Уляну та Юлію.

Цікаві факти про 15 січня знає Інформатор.

День народження Вікіпедії. Звідки ми отримуємо знання? Для цього можуть слугувати досвід, традиції, інтуїція, результати наукових досліджень, визнані авторитети, зрештою, навіть чутки та припущення. У всіх цих розрізнених джерел є свої недоліки,  вони можуть як спрацювати, так і підвести у відповідальний момент. Тому прагнення зібрати всі знання під однією обкладинкою призвело до створення енциклопедій — книг, які розтлумачували назви, поняття, події. Зараз, в епоху інтернету, ми користуємося Вікіпедією — універсальною енциклопедією. Головна її перевага полягає у можливості вільного обміну всіма людським знаннями.

Всесвітній день снігу. Здавалося б, ми не хочемо приходу зими – холоду та коротких, похмурих днів. Але є причина, з якої багато людей з нетерпінням очікують саме на цю пору року. Це сніг – біле природне диво. Та, мабуть, найбільше люблять сніг люди, які займаються зимовими видами спорту. Щоб таких ставало більше, а особливо для залучення дітей до зимового спорту, Міжнародна федерація лижного спорту заснувала це свято.

Всесвітній день релігії. Народи, які заселяють Землю, відрізняються своїми світоглядами та віруваннями, їм притаманні різні переконання, звичаї, традиції й обряди. Найбільш поширені релігії з найбільшою кількістю послідовників – християнство, іслам, юдаїзм. Незважаючи на відмінності, у кожній релігії базові цінності та принципи є однаковими. Центральна мета святкування – підвищення обізнаності суспільства про наявну в різних народах культуру, а також заклик до людей бути більш лояльними та терпимими до людей іншої віри.

Також сьогодні День соку фреш, капелюха, камбучі та бублика.

На п’ятнадцятий день січня припадає святкування Дня пам’яті святого Серафима Саровського. Один із шанованих чудотворців, ієромонах Саровського монастиря, був засновником та піклувальником жіночої обителі у Дівеєво.

Історичні дати:

1776 — у Львові вийшов перший примірник «Gazette de Leopol», першого відомого періодичного видання на території України;

1943 — у США завершили будівництво Пентагону — найбільшої офісної споруди у світі, в якій базується Міністерство оборони США;

1992 – Указом Президії Верховної Ради України музикою Державного гімну України затверджена мелодія пісні «Ще не вмерла України» Михайла Вербицького;

2001 – відбулось офіційне відкриття онлайн-енциклопедії «Вікіпедія»;

2009 – екіпаж американського аеробуса А-320 врятував від загибелі 146 пасажирів, посадивши літак із зупиненими двигунами на воду річки Гудзон посеред Нью-Йорка.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору