Коломия До сайту

Чи буде у 2023 році індексація зарплат в Україні

Як повідомляє Державна служба з питань праці, згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» для роботодавців призупиняється обов’язок щодо нарахування індексації заробітної плати. Чому було прийняте рішення? Відповідь можна знайти у колонці Міністра фінансів України Сергія Марченка, що 13 січня вийшла у впливовому журналі TIME.

Повідомляє Інформатор.

“23 листопада 2022 р. Володимир Зеленський підписав Закон України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» від 03.11.2022 р. № 2710-IX. Законом передбачено ряд важливих показників на 2023 рік, зокрема зупинення дії Закону України “Про індексацію грошових доходів населення”. Відповідна норма закріплена у п. 3 Прикінцевих положень Закон про Держбюджет 2023 рік. Отже, усі роботодавці отримають послаблення на 2023 рік у вигляді призупинення обов’язків щодо нарахування індексації заробітної плати”, – йдеться у повідомленні Державної служба з питань праці.

Водночас там звертають увагу на те, що зупинення дії Закону України “Про індексацію грошових доходів населення” торкнеться не лише заробітної плати, це стосуватиметься й усіх інших доходів фізичних осіб, які індексують за цим Законом. Зокрема:

Але це не означає, що ніхто не отримає підвищення зарплати. Адже власник підприємства або уповноважений ним орган може прийняти рішення про додаткові стимулюючі виплати у зв’язку з високим рівнем інфляції в Україні. Щоправда тим, хто отримує зарплату з держбюджету, розраховувати на це рішення не доводиться.

Економіка України в умовах війни

Жахливий стан української економіки окреслив Міністр фінансів України Сергій Марченка у колонці для впливовому журналі TIME, що була опублікована 13 січня.

“Рік тому економіка України мала міцний фундамент: борг до ВВП становив менше 50%, а дефіцит бюджету – 3,5%. А потім розпочалась повномасштабна війна. І ми опинилися в новій реальності з зовсім іншими фінансовими потребами. Кошти,  які мали бути спрямовані на цілі сталого розвитку, посилення конкурентоспроможності країни, були перенаправлені на оборону, гуманітарні потреби, підтримку людей, які постраждали від війни. У 2023 році на національну безпеку і оборону буде спрямовано близько  50% видатків державного бюджету”, – пише Сергій Марченко.

За словами міністра, місяці  війни перетворили Україну з країни зі стабільними фінансовими показниками на країну, яка спрямовує всі ресурси на боротьбу, долаючи значні економічні наслідки:

Разом з цим, за даними міністра фінансів, якщо в перший місяць війни бізнес в Україні був практично паралізований, то сьогодні не працює лише 10% підприємств. Економічна і фінансова системи продовжують повноцінно працювати. Доходи бюджету з квітня зросли на 20%. Профінансовані всі соціальні видатки, пенсії, заробітні плати вчителям та медикам, а також сектор безпеки і оборони.

На початку російського вторгнення міжнародні партнери визначили дефіцит бюджету України на рівні 5 млрд доларів на місяць до кінця 2022 року. Станом на початок грудня Україна отримала трохи більше 28 млрд доларів США з необхідних 50 млрд. Національному банку України довелося надрукувати гривні в еквіваленті 12 млрд доларів США, щоб забезпечити всі необхідні видатки бюджету.

У 2023 році дефіцит державного бюджету України сягне 38 млрд доларів. Постійні масовані ракетні обстріли по всій території України продовжать збільшувати витрати на відбудову та економічні втрати у наступному році.

Як раніше повідомляв Інформатор, у 2023 році не передбачено збільшення мінімальної зарплати. А пенсії проіндексують. Крім того, за прогнозами експертів, курс долару залишиться більш-менш стабільним. Натомість, 1 січня підвищаться тарифи на комуналку.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237