Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Читаємо при свічках: “Найдовша подорож” Оксани Забужко

Чудовою традицією для кожного стане читання книги по вечорах. Сьогодні свою увагу зупинемо на кризі Оксани Забужко “Найдовша подорож”. Авторка перш за все писала її для західної авдиторії, адже розглядає в ній про витоки російсько-української війни.

Інформатор коротко опише книгу.

Книга побачила світ у 2022 році у видавничому домі “Комора”. Це есей, який складається зі вступного слова (замість передмови), історії першої (тридцятилітньої) та історії другої (тристалітньої). Його авторка писала для західної аудиторії. Тут вона розглядає витоки російсько-української війни, яка триває зараз, у тридцятилітньому та тристалітньому.

До історії тридцятилітньої входить – “Майдан-2014, або Програний бліцкріг”, “З історії Холодної війни, яка ніколи не припинялася”, “Чудо над Дніпром”

Частини біографічної історії авторки виділено дрібнішим шрифтом.

Обсяг книги невеликий (164 сторінки), вона доволі лаконічно оформлена.

Оксана Забужко народилася 19 вересня у Луцьку. Її книги переклали багатьма мовами. Забужко – лауреатка народних та іноземних премій, серед них і Шевченківська, “Анґелус” та інші. Закінчила філософський факультет та аспірантуру з естетики Київського університету імені Тараса Шевченка. У 1987 році захистила кандидатську дисертацію на тему “Естетична природа лірики як роду мистецтва”.

Авторка книг: романи “Польові дослідження з українського сексу”, “Музей покинутих секретів”, “Хроніки від Фортінбраса”, “З мапи книг і людей”, “І знов я влізаю в танк…”, “Планета Полин”, філософські праці “Філософія української ідеї та європейський контекст: Франківський період”, “Шевченків міф України: Спроба філософського аналізу”, “Notre Dame d’Ukraine: Українка в конфлікті міфологій” та інші.

Нагору