Інформатор Коломия

ГРОШІ

Кому планують відмінити пенсії по втраті годувальника у 2023 році

Деякі молоді українці можуть втратити пенсію через втрату годувальника. Зокрема, виплату заберуть у студентів очної форми навчання, якщо вони переведуться на заочну. Такі правила прописані у законі «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб».

Інформатор подає пояснення від Пенсійного фонду України.

В Україні діють три пенсійні програми, які передбачають пенсійні виплати у разі втрати годувальника. У Пенсійному фонді України розповіли, хто може втратити право на отримання такої пенсії.

Статтею 30 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» визначено право на отримання пенсії у разі втрати годувальника для вихованців, учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах до закінчення навчальних закладів, але не більш як до досягнення ними 23 років.

«Діти-сироти мають право на пенсію у разі втрати годувальника до досягнення ними 23 років, незалежно від того, навчаються вони чи ні», – пояснили в ПФУ.

До теми: Чи буде у 2023 році індексація зарплат в Україні

У першому випадку, якщо студент перейшов на заочну форму навчання, то пенсію у разі втрати годувальника йому не виплачують. Також вона не виплачується зазначеним особам після досягнення ним 23 років.

Загалом пенсія за втратою годувальника для кожного непрацездатного члена його сім’ї має бути не меншою за 4 186 грн. Це два прожиткові мінімуми для осіб, які втратили працездатність.

Раніше Інформатор повідомляв, що індексація пенсій 2023 року в Україні запланована на березень. Це зроблять після того, як обрахують рівень інфляції. За розрахунками уряду, пенсії українців в середньому зростуть на 5%.

Також ми писали про те, пенсійне посвідчення можуть замінити у разі втрати або якщо документ став непридатним для використання. Найчастіше люди звертаються до ПФУ у зв’язку з тим,  що під час евакуації втратили важливі документи. У Пенсійному Фонді України розповіли, як можна відновити пенсійне посвідчення.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору