Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

17 січня: чим цікава ця дата

У вівторок, 17 січня 2023 року, нараховуємо 328-й день війни в Україні. Цього дня відзначають день наставництва, дитячих винаходів, канатної дороги, а в церковному календарі – аж дві дати. Іменини святкують власники імен: Олександр, Артем, Денис, Юхим, Йосип, Микола, Остап, Павло, Родіон, Семен, Станіслав, Степан, Тимофій, Пилип, Яків.

Інформатор підготував факти про 17 січня.

Міжнародний день наставництва. Він присвячений дню народження Мухаммеда Алі, легендарного боксера та видатного громадського діяча. Мета цього свята – сприяння глобальному порозумінню та підтримці наставницького руху в усьому світі. На прикладі життя та діяльності Мухаммеда Алі можна оцінити неймовірну силу наставництва та його вплив на створення кращого світу.

День дитячих винаходів. Дитячі винаходи, як і дорослі, роблять наше життя більш зручним та цікавим, тому в цей день важливо порадіти за юних розробників, підкреслити значущість та корисність їхніх винаходів, аби заохотити прагнення та талант. Відзначають День дітей-винахідників гучно, з музикою, конкурсами та нагородженнями.

Міжнародний день канатної дороги. Присвячений до видачі першого патенту на цей винахід у 1871 році. Канатні дороги – це також повітряні траси, які використовуються як громадський транспорт. Але у багатьох місцях вони стають візитівкою та популярним туристичним об’єктом. Наприклад, найдовша у світі канатна дорога «Хон Тхом» має майже 7900 м та знаходиться у В’єтнамі. Вона поєднує два острови – Фукуок та Хон Тхом. З кабінок відкриваються неймовірні пейзажі, адже більша частина маршруту проходить над Південнокитайським морем та серед гір. Це дуже популярний туристичний маршрут.

Православні церковники встановили 17 січня як День шанування Собору 70 святих апостолів, щоб запобігти незгоди у їх шануванні та нагадати про рівноправність кожного з них.

Також 17 січня православна церква відзначає День пам’яті святого Зосими.

Історичні дати:

1805 – у Харкові відкрито перший у східній Україні університет.
1921 – у Відні створений Український вільний університет, незабаром переведений у Прагу.
1987 — створена Рада жінок України.
1992 — Республіка Екваторіальна Гвінея визнала незалежність України.
1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з ФРН та Індією.
2000 — режим талібів Афганістану заявив про визнання ним незалежності Чечні.
2010 — відбувся перший тур виборів Президента України (другий — 7 лютого).

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору