Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

В новому році прикарпатці платитимуть за доставку газу по-іншому

З січня 2023 року змінили схему розрахунку плати за доставку газу. Вже цього місяця прикарпатці отримають оновлені суми у платіжках. Плата за доставку газу вже не буде фіксованою, а залежатиме від двох показників. 

Детальніше розповість Інформатор з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

На суму за доставку газу буде впливати тариф тієї компанії, яка займається розподілом газу, а також кількість газу, яку використано з жовтня 2021-го до жовтня 2022-го. Тобто, для одних споживачів цифри у платіжках цього року можуть знизитись, а для інших – збільшитися. Газова компанія для розрахунку плати за доставку враховує те, скільки кубометрів використано з жовтня 2021 року до жовтня 2022 року. Отриману суму ділять на 12 та множать на тариф.

Змін тарифів на розподіл газу не буде до закінчення воєнного стану та шість місяців після його завершення.

Споживачі не можуть не платити за доставку газу. Тож навіть якщо вони не проживають у квартирі чи будинку, але він підключений до труб, все одно будуть вимушені заплатити за послугу.

У такому разі мешканці сплатять за обов’язковий мінімальний об’єм газу:

  • для об’єкта, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі – 39 кубометрів газу на рік;
  • для об’єкта, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі – 126 кубометрів газу на рік;
  • для об’єкта, на якому природний газ використовується комплексно, зокрема, для опалення, або об’єкта споживача, що не є побутовим – 314 кубометрів газу на рік.

ля різних облгазів тарифи різняться.

Тариф на розподіл газу на 2023 рік становить:

  • Івано-Франківськгаз – 2,23 грн/м куб
  •  Тисменицягаз – 2,39 грн/м куб.

Фото з мережі

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору