Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Різниця між Святвечором перед Різдвом та Водохрещем

Однією з найголовніших відмінностей між першою та другою Святою вечерею є те, що 6 січня на столі обов’язково має бути 12 страв, а 18 січня – їх може бути менше. Звісно ж, не варто забувати, що на Різдвяний Святвечір всі колядують, а на Водохресний – щедрують.

Чим відрізняється Надвечір’я Різдва Христового від Надвечір’я Хрещення Господнього – розбирався Інформатор.

І на перший, і на другий Святвечір християни не вживають їжу протягом усього дня. А всі страви, які готують на стіл, мають бути пісними. Сім’я починає вечеряти після сходженням вечірньої зорі. Та спершу всі мають помолитися.

Традиційно найголовнішою стравою на Святий вечір залишається кутя. Але, якщо Святвечір 6 січня називають Багатою Кутею, то 18 січня – це Голодна Кутя. Цього дня вечеря має бути ще скромнішою і на стіл ставлять непарну кількість страв.

На Святвечір перед Водохрещем у церквах освячують воду. Віряни відвідують святкову Службу Божу, а після неї набирають вже освячену воду, яку вважають цілющою.

6 січня після вечері за столом співають колядки, а діти віншують красиві вірші та прославляють Христа. У Надвечір’я Хрещення Господнього усі йдуть щедрувати. Щедрівками можуть бути і дівчата, і хлопці.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору