Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 20 січня

П’ятниця – 20 січня 2023 року, в Україні триває 331 доба повномасштабного російського вторгнення в Україну. Сьогодні маємо кілька цікавих свят. А іменини відзначають власники таких імен: Іван, Ян, Василій, Афанасій.

Детальніше про те, що 20 січня святкують в Україні та світі розповість Інформатор.

За релігійним календарем православні віряни та греко-католики 20 січня відзначають Собор чесного і славного пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. У народі цей день називають Бражником або Зимовим весільником. З цього дня переставали діяти деякі заборони: знову можна було прясти, ткати, шити вовняними нитками, різати худобу. За народними традиціями на Івана наші предки здійснювали обрядове годування худоби. Зокрема, домашніх тварин пригощали хлібом з сіллю або млинцями, «щоб добре водилися».

20 січня святкується День АР Крим. Пов’язана ця подія з проведенням референдуму щодо створення Автономної Республіки Крим у складі України 1991 року. На це тоді дали згоду 93% мешканців півострова.

Від 2014 року АР Крим – тимчасово окупована територія, а тому вона позбавлена всіх повноважень, які дає українська автономія. Проте до сьогодні не припиняються мирні заходи для повернення півострова до складу України. Адже всі чинні протоколи світу свідчать, що Крим є частиною нашої держави.

Також 20 січня святкують День відеокамери. Саме цього дня 1982 року компанія Sony Electronics презентувала першу відеокамеру і запустила її у вільний продаж. Головна розробка компанії – Video Floppy. Завдяки цій технології можна було зберігати нерухомі відеокадри. Довгі роки вона була еталоном багатьох бездзеркальних фотовідеокамер.

За ці роки було створено нові технології, які значно розширили можливості відеокамер. Наприклад, була створена цифрова фотографія. Але внесок японської компанії Sony неможливо переоцінити. Адже саме завдяки їй сьогодні ми можемо створювати чудові відео та ділитися ними з друзями і знайомими.

20 січня святкується День поширення знань про пінгвінів. Це екологічні свято, яке святкують в усьому світі. Запроваджене було з метою проінформувати людей про такого дивного птаха, як пінгвін, а також більше розповісти про місця його проживання та чисельність. На жаль дії людей можуть стерти кілька різновидів цих чудових птахів з лиця планети. Дата обрана не випадково. Саме 20 січня починається масова міграція пінгвінів на материк для парування та висиджування потомства.

Прихильники пінгвінів та всі небайдужі цього дня можуть взяти участь у міжнародному проєкті Penguin Watch та допомогти вченим-біологам спостерігати за життям цих птахів, рахувати їх на зроблених фото.

20 січня також – Міжнародний день прийняття. Ця цінна подія має дуже зворушливу історію. Деякі речі потрібно просто навчитися приймати. Наприклад, інвалідність. Людина не повинна почуватися неповноцінною.

А почалося все з дівчинки з інвалідністю Енні Гопкінс. Вона зіткнулася з дискримінацією, упередженим ставленням та заниженими очікуваннями з боку дорослих. Проте Енні намагалася не звертати на це увагу. Вона співала в хорі, брала участь та перемагала у різних шоу-талантів, а також змусила побудувати пандуси для інвалідів до 40 будівель коледжу, в якому навчалася.

Після закінчення навчання Енні створила свій канал на YouTube з розважальним та пізнавальним контентом. А ще вона малювала, займалася благодійністю, вела адвокатську та підприємницьку діяльність. Потім створила компанію “3E Love”, через яку розповсюджувала свої ідеї.

20 січня 2009 року Енні померла через ускладнення, які виникли після медичних процедур. Але її ідеали були збережені іншими людьми з інвалідністю та братом Стівом.

День любителів сиру

В одній Франції в рік на душу населення з’їдають 25,9 кг. Трохи менше – в Ісландії (25,2 кг), Фінляндії (24,7 кг) і Німеччини (24,3 кг). У десятці країн-любителів сиру Естонія, Швейцарія, Італія, Литва, Австрія і Швеція.

ТОП найпопулярніших в світі сирів:

  1. Моцарела;
  2. Фета;
  3. Маскарпоне;
  4. Брі;
  5. Камамбер.

Цей день в історії:

  • 1661 рік — у Львові створюють університет Казимира (сьогодні — Львівський національний університет імені Івана Франка);
  • 1918 рік — в Києві відкривається всеукраїнський церковний собор;
  • 1943 рік — у Вінніпезі (Канада) виходить друком перший номер газети “Українське слово”;
  • 1958 рік — в Лондоні починають працювати перші поліцейські з радарами для визначення порушників швидкості руху на дорогах;
  • 1972 рік — починається друга хвиля арештів дисидентів в Україні;
  • 1980 рік — президент США Джиммі Картер оголошує бойкот Олімпійських ігор у Москві;
  • 1991 рік — у Кримській області УРСР відбувається Всекримський референдум про відновлення Кримської АРСР, результати якого визнала Україна;
  • 2002 рік — пісня My Sweet Lord Джорджа Гаррісона знову підкорює чарти, це сталося через 31 рік після першої появи на вершині рейтингу;
  • 2017 рік — 45-м президентом Сполучених Штатів стає Дональд Трамп.

Фото: з відкритої мережі

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору