Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Цьогоріч не обов’язково здавати історію України на НМТ: що каже УЦОЯО?

20 січня стало відомо, як буде проходити національний мультипредметний тест в умовах воєнного стану. Обов’язковими стали два предмети – українська мова й математика, а третій залишили на вибір випускника. В мережі обговорюють відсутність історії Україну в переліку обов’язкових предметів.

Інформатор публікує офіційне роз’яснення від УЦОЯО, яке дала заступниця директора Тетяна Вакуленко для Освіторії.

Заступниця зазначила, що рішення про два обов’язкові предмети, серед яких немає історії України, є надзвичайно складним.

“Саме українська мова та математика — мають найвищу прогностичну валідність, тобто вони найкращим чином визначають потенційну успішність абітурієнта при вступі до закладу вищої освіти. Саме тому ці предмети були визначені обов’язковими і тогоріч, і цьогоріч, – розповідає Тетяна Вакуленко. – У процесі обговорення моделі вступу постійно точилися дискусії щодо обов’язковості історії України, адже ніхто не може підважити важливість цього предмету для громадян України, майбутніх вступників. Освітяни, управлінці наполягали на моделі вступної кампанії, яка передбачала три обов’язкових предмети й один – на вибір вступника.”

Разом з тим такий підхід передбачав би або проходження всіх блоків НМТ учасниками в один день, або проходження оцінювань у два дні.

“Минулого року наші тестові форми були недостатньо довгими, це не дозволило талановитим вступникам показати свої навчальні досягнення. Це, як ми бачимо, не завадило вступній кампанії, але тепер мало бути враховано. Тож цього року принциповим рішенням було збільшити кількість завдань у тестах. Завдання з трьох блоків НМТ учасники будуть виконувати 180 хвилин, тобто приблизно по 60 хвилин кожний блок. Це адекватна тривалість тестування, яка з одного боку дозволить якнайкраще розділити вступників, а з іншого – не буде непосильним викликом для учасників оцінювання. За умови включення до НМТ чотирьох блоків, тривалість тесту була б довшою, що стало б доволі серйозним психологічним випробуванням для абітурієнтів. Проведення тестів у два дні також розглядалося, але тут до уваги важливо взяти те, що збільшення кількості днів оцінювань посутньо впливає на зростання ризиків безпекових,” – продовжила пані Тетяна.

Для УЦОЯО безпека учнів, вступників, студентів, педагогів є пріоритетом для прийняття будь-яких рішень.

Також  вони прогнозують, що більшість вступників оберуть саме історію України. Наголошують, що третій предмет є універсальним, тож, абітурієнт, який отримає результат з історії України, зможе, як і минулого року, вступити і на умовні гуманітарні, і на умовні технічні спеціальності.

Чому додали цьогоріч дисципліни на вибір?

“Мені здається, що потреба включення до блоків НМТ предметів на вибір вступника є очевидною. Тут річ і в тому, що важливо враховувати індивідуальні інтереси абітурієнтів, і в тому, що вступ на кожну спеціальність потребує опанування особами певних предметних компетентностей, і в тому, що має бути зв’язок зі шкільною освітою – старшокласники мають розуміти, що вивчення предметів природничої й іншомовної галузей є затребуваним. З огляду на те, в які терміни відбувалися підготовлення вступних випробувань у 2022 році, ми б не змогли забезпечити тестування з усієї лінійки традиційних предметів ЗНО. У цьому ж році ми просто зобов’язані надати учасникам можливість обирати один з предметів, тож ще до того, як завершилися минулорічні сесії оцінювання, ми уже почали працювати над цим завданням,” – прокоментувала заступниця директора.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору