Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Прикарпатці показали румунам як українці святкують Різдво

Уже втридцяте Сигіт – етнографічний центр повіту Марамуреш – стає ареною проведення традиційного Фестивалю колядок та зимових обрядів українців Румунії. Центр міста показує, що таке українські традиції по обидва боки Тиси.

Інформатор з посиланням на журналіста Романа Клима розповість детальніше.

Спочатку у місцевій українській церкві відбувається Богослужіння, відтак всі учасники фесту святковою ходою проходять однією з головних вулиць Сиготу до локації, де, власне, відбувається кульмінація дійства – колядницькі гурти, ансамблі та різні творчі формації демонструють своє неповторне мистецтво.

Щороку до участі у фестивалі організатори, а це – Союз Українців Румунії, який очолює депутат румунського парламенту Микола-Мирослав Петрецький, запрошують й колективи з України.

Протягом багатьох років нашу державу й Гуцульщину представляли колядницькі партії з Верховинщини та інших сіл регіону. Цього разу, зважаючи на обмежений перетин кордону осіб чоловічої статі, а також, щоб урізноманітнити мистецьку програму, Україну представляли два колективи з Івано-Франківщини: народний аматорський ансамбль бандуристок «Сонячна струна» Кутського БК (кер. Світлана Лазова) та гурт «Реприза» Ямницької ДШМ, що біля обласного центру (кер. Світлана Бойко).

До франківців долучився зразковий колектив «Зернятко» з міста Київ, який функціонує з 1991 року. У формації керівниці Раїси Заклицької дівчата займаються вокалом, хореографією, оволодівають навиками акторської майстерності. «Зернятко» демонструвало своє мистецтво на сценах Йорданії, Японії, Сингапуру, Німеччини та інших країн.

Ювілейний, ХХХ фестиваль у Сиготі вкотре довів незаперечну парадигму єдності українців і гуцулів, зокрема з обох боків кордону. Дружба і співпраця у таких формах лише сприяє національному піднесенню, а тому подібні заходи потрібно проводити, нівелюючи у такий спосіб будь-які негаразди.

Фото: Віталія Дмитрюка

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору