Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

22 січня: чим відома ця дата

У неділю, 22 січня 2023 року, в Україні триває 333 доба повномасштабного російського вторгнення в Україну. Сьогодні маємо кілька цікавих свят. 

Більше про 21 січня розповість Інформатор.

День Соборності України – офіційне національне свято, що відзначається на честь Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в 1919 році. Також роком раніше було проголошено незалежність УНР. Відзначається щороку 22 січня на офіційному рівні, проте цей день не є вихідним.

Китайський новий рік. У той час, коли більшість країн світ зустрічає новий рік в ніч з 31 грудня на 1 січня, мешканці країн Східної Азії все ще готуються до головного свята року. Китайський новий рік (Чунь Цзе), який ми часто називаємо новим роком за китайським календарем, не має фіксованої дати. Його вираховують за спеціальним календарем, що вказує на різні фази місяця. У 2023 році святкування починається 22 січня, символом нового року стане водяний чорний кролик.

День попкорну. Перший апарат для виготовлення попкорну винайшов Чарлі Криторз у 1885 році та назвав його «Поппер», що походить від англійського слова pop – лопатися. З цього часу почалася масова популяризація цього снеку. Достеменно відомо, що аборигени, які зустрічали Христофора Колумба у 1492 році, вживали попкорн у їжу та робили з нього прикраси. Для них повітряна кукурудза мала також релігійний сенс. Її використовували в ритуалах та за формою кукурудзяного зерна пророкували майбутнє.

День світлого брауні. Чудова нагода з’їсти цей смаколик.

Християни 22 січня відзначають День пам’яті Пилипа II або Пилипів день, який жив за часів правління Івана Грозного та уславився святителем-чудотворцем.

Історичні дати:

1648 — почалася Хмельниччина.
1918 — у будинку Педагогічного музею Малою Радою затверджено IV Універсал, що проголосив Україну незалежною державою.
1919 — Директорія УНР проголосила Акт злуки УНР та ЗУНР. ЗУНР перетворено в Західні Області УНР.
1992 — Філіппіни визнали незалежність України.
1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Іраном.
1992 — 22-23 січня відбувся І Всесвітній конгрес українців.
2010 — Віктор Ющенко підписав Указ про присвоєння провідникові ОУН Степанові Бандері звання Героя України.
2014 — перші загиблі на Майдані у Києві (див. Небесна Сотня, Протистояння в Україні 18—21 лютого 2014 року).

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору